Muhammed Ali Es-Sâbûnî'nin 'Revâiu'l-Beyân Tefsîru Âyâti'l-Ahkâm Mine'l-Kur'an' tefsiri bağlamında Ahzâb suresindeki hükümlerin mukayeseli incelenmesi
Muhammed Ali Es-Sâbûnî's 'Revâiu'l-Beyân Tefsîru Âyâti'l-Ahkâm Mine'l-Kur'an' Searchıng Verses Whıch Explaıns Provısıons In Ahzâb Sura In comparıon
- Tez No: 397546
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahzâb, Evlatlık, Zıhâr, Miras, Salâvat, Al-Ahzab, Adoption, Zihar, İnheritance, Salawat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin amacı Ahzâb suresinde yer alan ve hüküm ifade eden ayetlerin mukayeseli olarak incelenmesidir. Kur'an'ın çok konulu surelerinden olan Ahzâb suresinde yer alan hükümler zamanımızın insanına nasıl hitap etmektedir? Suredeki hükümleri nasıl anlamamız gerekmektedir? Farklı tefsirlerden yola çıkarak bu sorulara verilen cevapları karşılaştırmalı olarak ortaya koymaya çalıştık. Bu incelemeyi yaparken Muhammed Ali es-Sâbûnî'nin“Revâiu'l-Beyân Tefsîru Âyâti'l-Ahkâm Mine'l-Kur'an”adlı eserini temel aldık. Hükümleri mukayeseli olarak incelerken, Ahzâb suresindeki konularla ilişkili olan ve farklı surelerde yer alan ayetler üzerinde de durulmuştur. Bu anlamda müellifin hem yararlandığı hem de yararlanmadığı klasik ve çağdaş tefsirlerden yararlanılmıştır. Müellifin konuları, ayetteki sıralamayı takip ederek işlediğini gördük. Biz de çalışmamızda benzer konuları bir başlık altında toplayarak hükümleri işlemeyi uygun bulduk. Bu çalışmada Ahzâb suresindeki hükümlerin cahiliye Arap toplumunda kök salmış bazı gelenek ve görenekleri bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırdığını bazılarını da ıslah edip düzelttiğini gördük. Surede nikâh, talâk, iddet, mehir ve örtünme gibi aile hukuku alanındaki yenilikler ile miras hukuku alanındaki yeniliklerin yerleşik geleneksel yapıyı bozduğunu aile, soy, nesep ve miras açısından daha sağlıklı bir işleyiş getirdiğini ortaya koyduk. Hz. Peygamber'in eşleri, evliliği ve O'na salâvat getirmek ile hükümlerin efendimize gösterilecek saygı, sevgi ve bağlılık açısından çok önemli olduğu bulgusuna ulaştık. Âdâb-ı muâşeret kurallarının insan olmanın ayrılmaz bir parçası olduğunu ve insanlık onurunu koruyup yükselten kurallar bütünü olduğunu müşahede ettik.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis to analyze the versicles, stating provisions in Ahzab sura, in comparision. How do the provisions in Ahzab sura which is one of the suras including lots of subjects adress to today's people? How are we supposed to understand the provisions in the sura? We have tried to find out the answers given to this questions with the help of different comments in comparision. While analyzing we have used“Revâiu'l-Beyan Tefsîru Âyâti'l-Ahkâm Mine'l-Kur'an”, the work of Muhammed Ali es-Sâbûnî, as base. While analyizing the provisions in comparision, versicles which are in different suras but related with the subjects in Ahzab sura are also mentioned. In this sense classical and modern interpretations the author benefited or didn't benefit are used. We have identfied that the author discussed the subjects by following the order in the versicle. In our analyze, we also agreed to discuss the provisions by collect the similar subjects under a title. In this analyze, we have identified the provisions in Ahzab sura annihilated some customs and traditions which took hold amon Arabian community and this sura cleared up some of these customs. We have discovered that the reforms in marriage, divorce, iddet(delaying process the woman wait after divorcing), bride wealth and wearing modest dress with the reforms in law of decendent's estate destroyed traditional culture of the community but this sura put a reliable process to family, bloodline, lineage and inheritance subjects. We have studied out that the provisions are quite important and valuable to discover our prophet Muhammed, his wifes, his marriage and say salawat to him in order to love him and hold in high esteem and dependence to him. We have identified that etiquette is the main part of being human and this etiquette is the body of rules which enhance human dignity.