Belâgat literatürünün tarihî seyri
The historical progress of Balagha literature
  1. Tez No: 397551
  2. Yazar: İSA GÜCEYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belâgat, Literatür, Tarihsel seyir, Balagha, Literature, Historic Progress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Belâgat; muhatabın durumuna uygun, insan üzerinde etki uyandırabilecek fasih ve doğru ifadelerle manayı ifade etme sanatıdır. Onun literatürünün gelişimi uzun bir süreç sonucunda meydana gelmiştir. Câhiliye devri ile başlayan oluşum süreci, Abdulkâhir ve es-Sekkâkî ile zirveye ulaşmış, şerh ve hâşiye türü eserlerle devam etmiştir. Biz bu çalışmamızda; belâgatın ilk dönemlerdeki yapısı, diğer ilimlerle beraber var oluşu ve onlarla etkileşim halinde bulunuşu, gelişme aşaması ve olgunluk süreci gibi konuların üzerinde durduk. Amacımız belâgat literatürünün gelişimini onun tarihsel setri içersinde, diğer ilimlerle de ilişkili olarak, yalın ifadelelerle, teferruata kaçmadan ortaya koymaya çalışmaktır. Bu literatür gelişimi de müellif ve eserleri bağlamında ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Balagha is the art of giving the meaning by using explicit and correct expressions that can spark effects on people, convenient to the one spoken to. The development of its literature has come about as a result of a long process. The formation process, which started by the Jahiliyya Period, reached to the peak by Abdulkâhir and es-Sekkâkî, and continued with works in the gloss and annotation styles. In this study, we dwelt on some topics such as the structure of balagha in its early periods, its existence along with the other arts and its interaction with them, its development stage and its maturity process. The aim of this study is to put forward the development of balagha literature in its historic progress in relation to other arts, by using simple terms and without going into more details. We also tried to explain the literature development of this art within the context of its authors and works.