Sanatta oyun
Game in art
  1. Tez No: 397694
  2. Yazar: BUKET DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACER YILIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Oyun, Oyuncak, Çocuk, Art, Game, Toy, Child
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Oyun, bir toplumun gelenek ve göreneklerinin arta kalanıdır. Oyun çocuğun, yaşam kaynağıdır… Oyun çocuğun isteklerini, amaçlarını anlatan, onu isteklerine kavuşturan ve hayata hazırlayan en etkili araçlardan biridir. Çocuk, yaşam için gerekli davranışları, bilgi ve becerileri oyun içinde kendiliğinden öğrenmektedir. Oyun; özgürlük duygusu, amacının kendinden oluşu, alışılmış hayattan farklılığı, kurallarıyla, kültürün bir öğesi oluşuyla, sanatla benzerlik taşır. Oyunda estetik değerler bulunur. Estetik beğeni için kullanılan ifadelerin çoğu, oyun için de kullanılır: Ritim, armoni, zıtlık, denge… Oyunun ne olduğunu, oyuncuya göre belirlenir. İşlerini zevk alarak yapan insanlar için işleri birer oyundur. Sanatçıların oyunla ilişkisi, kimi zaman eserlerine konu olarak seçmelerinde, kimi zaman işlerini oyun olarak görmelerinde, kimi zaman oyuncakları tasarlamalarında mevcuttur. Hayatımızda ki tüm objeler gibi, oyuncaklar da, biçimlerinin ardında, bulundukları dönelere ait izler taşırlar. Kültürler arası alışverişin nesnesi olan oyuncak, piyasa ekonomisi içinde ticari bir ürüne, küreselleşme ile birlikte kültür hegemonyasının bir parçası haline gelir. Sanat, oyun, oyuncu ilişkisi bize“Sanatta Oyun”üzerinde rol oynadığını açıkça ifade eder.
Özet (Çeviri)
Game is remaining in the tranditions and customs of a socienty. Games for children is the source of life. Play is a need as important as eating and sleeping for a child's health development physically and mentally and education. Game resembles art for its being different from the usual life, having rules and being a part of culture. Game has aesthetic values. Art and game have common expressions like rhytm, harmony, tension, contrast, balance… It is the player to tell what the game is.for those who enjoy their work, it is possible to call their job a game. Artist sometimes approach to game by choosing game as a subject of art piece or acting like a player when performing their art. And sometimes they are the creators of toys. Just like any object, toys have significant values of theit era. While they are a part of the intercultural relationship; they may turn in to the symbols of cultural hegemonia. Art, dance, play on the role player relatıons contact art is clearly refers to play.