Adil yargılanma hakkı boyutu ile çapraz sorgunun Türk Hukukunda uygulanması
The implementation of cross - examination by Turkish Law right to a fair trial size
  1. Tez No: 397708
  2. Yazar: ERDAL MENENGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: The right to a fair trial, cross-examination, ask questions directly
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın konusu çapraz sorgu sisteminin ve Türk hukuk sisteminde uygulandığı şekliyle doğrudan soru yöneltme kurumunun AİHS bağlamında gerekliliğinin vurgulanması suretiyle genel özelliklerini ortaya koymak, adil yargılanma hakkı ile arasındaki bağı incelemek ve sistemin ülkemiz açısından uygulanamama nedenlerini araştırıp değerlendirme yapmaktır. Çapraz sorgu, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve davaların tartışılması bakımından çok önemli bir kurumdur. Geniş anlamda çapraz sorgunun amacı, maddi gerçeğin hukuka uygun olarak ortaya çıkarılmasıdır. Bu bakımdan çapraz sorgu, adil yargılanma hakkına hizmet etmektedir. Çapraz sorgu kurumunun, Türk Hukuk Sistemindeki görünümü“doğrudan soru yöneltme”şeklindedir. Bu uygulama Türk Hukuk Sistemine yeni CMK ile girmiştir. Ceza muhakememizde uygulanmakta olan doğrudan soru yöneltme usulü tam anlamıyla çapraz sorguyu karşılamamakla birlikte, aralarında birtakım benzerlikler bulunmaktadır. Sistemin ülkemizde uygulanabilirliği tartışmalıdır. Anahtar Kelimeler : Adil Yargılanma Hakkı, Çapraz Sorgu, Doğrudan Soru Yöneltme.
Özet (Çeviri)
The subject of this study, cross-examination system and the Turkish legal system as applied directly ask questions of the institution of the convention in the context of the need to be emphasized by the general charasteristics reveals a fair trial rights with the bond between the study and the system for our country applied to search for their causes evaluation is to do. Cross-examination, the discovery of material fact and the case is a very important organization in terms of the discussion. The purpose of cross-examination in a broad sense, is to reveal material facts in accordance with law. In this regard, cross-examination, the right to a fair trial is to serve. Cross-examination of the institution, in the view of the Turkish legal system“directly ask questions”shaped. This application has entered the Turkish legal system with the new Code of Criminal Procedure. Directly ask questions of criminal procedure applied in our method compared to literally cross-examination, although there are same similarities betweeen them. The applicability of the system in our country is contraversial.