Kırgızistan Polis Teşkilatı'nda reform çalışmalarının uygulanması
Implementation of Police reforms in Kyrgyzstan
- Tez No: 397709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Polis, Kırgızistan Polis Teşkilatı, Kamu Yönetimi, Reform, Polis Reformu, Police, Kyrgyzstan police, Public Administration, Reform, Police Reform
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma Kırgızistan'da iç güvenlik hizmetini ulusal çapta sunmakta olan Polis Teşkilatı'nda, 2005 yılı reform konsepti çerçevesinde yürütülmüş faaliyetlerin amacına ulaşma düzeyini tespit etmek üzere yapılmıştır. Bu nedenle öncelikle Kırgızistan kamu yönetim sistemi genel olarak açıklanarak, onun konseptte gösterilen süreç içerisinde yaşadığı değişim ve dönüşümlere değinilmiştir. Daha sonra Türk Polis Teşkilatı'nda yapılan reformlar ile dünyada polis teşkilatlarının çoğunda örnek olarak alınan Fransa, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri polis teşkilatlarında yapılan reformların tarihi süreç içerisinde gelişimi irdelenmiştir. Ayrıca Sovyetler Birliği döneminde Kırgızistan Polis Teşkilatı'nın oluşumu, tarihsel gelişimi ve kurumsal yapısı ele alınmıştır. Son olarak Kırgızistan Polis Teşkilatında reform yapma ihtiyacı ve reform sürecinde rol alan aktörler ele alınmış ve teşkilatta 2005 ve 2010 yılları arasında reform konseptinde belirlenen hedefleri gerçekleştirmek üzere ortaya konan çabalar üzerinde durulmuştur. Araştırma sonucunda Kırgızistan Polis Teşkilatındaki reformlarla ilgili genel değerlendirmeler yapılmış ve reform çalışmaları ile ulaşılan sonuçlar incelenmiştir. Bu sonuçlar bütün olarak değerlendirildiğinde reform çalışmaları ile hedeflenen sonuçlara büyük ölçüde ulaşılamadığı kısmi bir ilerlemenin sağlandığı görülmüştür. Çalışmada söz konusu reform faaliyetlerinin Kırgızistan Polis Teşkilatında istenen ve beklenen ölçüde başarılı olamamasının nedenleri ele alınmıştır. Reform çalışmalarının başarıya ulaşmasını engelleyen faktörler şu alanlarda yoğunlaşmaktadır: Ülkedeki siyasi istikrarsızlık, ülkenin ekonomik durumunun zayıflığı nedeniyle reform için ayrılan bütçenin yetersizliği, reformun uygulanması konusunda siyasi iradenin olmaması ve siyasilerin değişime direnmesi, Polis Teşkilatı personelinin reformun temel esaslarını anlamaması ve değişikliğe isteksiz kalması, polis reformunu gerçekleştirecek insan kaynaklarının ve özellikle uzman personelin yetersizliği vd. Bu çalışma Kırgızistan'da iç güvenlik hizmetini ulusal çapta sunmakta olan Polis Teşkilatı'nda, 2005 yılı reform konsepti çerçevesinde yürütülmüş faaliyetlerin amacına ulaşma düzeyini tespit etmek üzere yapılmıştır. Bu nedenle öncelikle Kırgızistan kamu yönetim sistemi genel olarak açıklanarak, onun konseptte gösterilen süreç içerisinde yaşadığı değişim ve dönüşümlere değinilmiştir. Daha sonra Türk Polis Teşkilatı'nda yapılan reformlar ile dünyada polis teşkilatlarının çoğunda örnek olarak alınan Fransa, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri polis teşkilatlarında yapılan reformların tarihi süreç içerisinde gelişimi irdelenmiştir. Ayrıca Sovyetler Birliği döneminde Kırgızistan Polis Teşkilatı'nın oluşumu, tarihsel gelişimi ve kurumsal yapısı ele alınmıştır. Son olarak Kırgızistan Polis Teşkilatında reform yapma ihtiyacı ve reform sürecinde rol alan aktörler ele alınmış ve teşkilatta 2005 ve 2010 yılları arasında reform konseptinde belirlenen hedefleri gerçekleştirmek üzere ortaya konan çabalar üzerinde durulmuştur. Araştırma sonucunda Kırgızistan Polis Teşkilatındaki reformlarla ilgili genel değerlendirmeler yapılmış ve reform çalışmaları ile ulaşılan sonuçlar incelenmiştir. Bu sonuçlar bütün olarak değerlendirildiğinde reform çalışmaları ile hedeflenen sonuçlara büyük ölçüde ulaşılamadığı kısmi bir ilerlemenin sağlandığı görülmüştür. Çalışmada söz konusu reform faaliyetlerinin Kırgızistan Polis Teşkilatında istenen ve beklenen ölçüde başarılı olamamasının nedenleri ele alınmıştır. Reform çalışmalarının başarıya ulaşmasını engelleyen faktörler şu alanlarda yoğunlaşmaktadır: Ülkedeki siyasi istikrarsızlık, ülkenin ekonomik durumunun zayıflığı nedeniyle reform için ayrılan bütçenin yetersizliği, reformun uygulanması konusunda siyasi iradenin olmaması ve siyasilerin değişime direnmesi, Polis Teşkilatı personelinin reformun temel esaslarını anlamaması ve değişikliğe isteksiz kalması, polis reformunu gerçekleştirecek insan kaynaklarının ve özellikle uzman personelin yetersizliği vd.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the level of achievement of the objective of activities carried out within the context of the reform concept of 2005 in the Police of Kyrgyzstan, which provides internal security nationwide. Therefore, first Kyrgyzstan public administration is explained in general, and its changes and transformations during the process shown in the concept. Afterwards, reforms of Turkish National Police are presented and police of France, England and United States of America, which are taken as a sample by majority of police departments in the world, are examined. Also formation of Kyrgyzstan Police during the Soviet Union, its historical development and institutional structure are discussed. Finally, the need to reform Kyrgyzstan Police and main characters involved in the process are discussed, focusing on the efforts made between 2005 and 2010 to achieve objections. At the end of this study an overall conclusions on Kyrgyzstan Police reforms were made and results of reform activities were analyzed. By evaluating results, we can see that the reform was implemented only partially and for the most part has not reached its goal. Thereby, this paper considers reasons of not achieving the desired and expected results of efforts to reform the Police of Kyrgyzstan. The main factors impeding the successful reform can be identified in the following areas: political instability, insufficient budget allocation to reform due to weak economic situation of the country, incomprehension of basis of changes in Police by the most part of society in terms of democratic principles and values, not actively demanding the realizations of these changes from government, insufficient of qualified staff, especially public expert personel and etc.