Türkiye'de hibrit ve elektrikli taşıtların ulaştırma politikalarına etkisi
The effect of hybrid and electric vehicles to transportation policies in Turkey
- Tez No: 397711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY DURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Ulaşım, İşletme, Energy, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Taşıt, Hibrit Elektrikli Taşıt, Fişli Hibrit Elektrikli Taşıt, İçten Yanmalı Motorlu Taşıt, Ulaştırma, Electric Vehicle, Hybrid Electric Vehicle, Plug in Hybrid Electric Vehicle, Internal Combustion Motor Vehicle, Transportation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaşım Güvenliği ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın konusu hibrit elektrikli taşıtlar ve elektrikli taşıtlardır. Çalışmanın amacı ise hibrit elektrikli taşıtlarla elektrikli taşıtların destekleniş biçimlerini çeşitli ülkelerin çalışmalarında ortaya koymak ve Türkiye'deki ulaştırma politikalarında yetkili kimselere hibrit elektrikli ve elektrikli taşıtlar konusunda klavuz niteliğinde bir çalışma sunabilmektir. Ayrıca çalışmada, hibrit elektrikli taşıt ve elektrikli taşıtların Türkiye'de kullanımını yaygınlaştırmak için ne tür destek ve teşvik sistemlerinin oluşturulması gerektiği sorusuna yanıtlar aranmıştır. Çalışmanın yöntemi yarı yapılandırılmış görüşme olarak belirlenmiştir. Örneklem ise üst düzey kamu kurumu yöneticisi olan altı kişidir. Yapılan görüşmeler ve değerlendirmeler ışığında Türkiye'de hibrit elektrikli ve elektrikli taşıtların kullanımını yaygınlaştırmak için bu taşıtlarla ilgili olarak ulusal çerçeve planların oluşturulması gerektiği, daha fazla bilimsel çalışmanın olması gerektiği, şarj etme alt yapısının hazırlanması gerektiği, bakım ve servis ağlarının kurulması gerektiği, kamuoyunun aydınlatılması ve bilinçlendirilmesi gerektiği, mali teşvikler hazırlanması gerektiği, trafikte ayrıcalık hakkı tanınması gerektiği, kamu hizmet taşıtlarının elektrikli taşıtlara veya hibrit elektrikli taşıtlara dönüştürülmesi gerektiği, otomobil üretici ve satıcılarının bu taşıtları üretme ve satma konularında şartlandırılmaları gerektiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The topic of this study is hybrid electric vehicles and electric vehicles. The purpose of the study is to introduce supporting ways of hybrid electric vehicles and electric vehicles with practices of various countries, and to make available a guide study regarding hybrid electric vehicles and electric vehicles for authorities in transport policies of Turkey. Also in the study, answers for the question“what kind of support and stimulation systems must be founded to generalize the use of hybrid electric vehicles and electric vehicles in Turkey?”was searched. The method of the study is determined as semi-structured interview. The sample is six people who are high level state institution managers. In the light of interviews and assessments, it was reached as a result that national frame plans're needed to be arranged, much more scientific researches're needed to be done, charging infrastructures're needed to be arranged, maintenance and service networks're needed to be arranged, public opinion is needed to be enlightened and be awared, financial incentives're needed to be arranged, right of privileges in traffic is needed to be entitled, public service vehicles are needed to be converted to electric vehicles or hybrid electric vehicles, car manufacturers and dealers are needed to be conditioned to produce and sell these vehicles to generalize the use of hybrid electric vehicles and electric vehicles in Turkey.