İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) uluslararası bir aktör olma potansiyeli
The OIC's potential to become an effective actor within the international arena
- Tez No: 397710
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Konferansı Teşkilatı, Uluslararası ilişkiler, Uluslararası güvenlik, İİT, İKÖ, The Organization of Islamic Cooperation, The Organization of Islamic Conference, International relations, International security, İİT, İKÖ
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Tarihi arka planı çok uzun bir geçmişe dayanan İslam birliği düşüncesi tarihi süreç içerisinde birçok değişim ve dönüşümden geçerek İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) adında bugünkü modern halini almıştır. İİT, günümüzde 56 aktif üye ülkesiyle yaklaşık 1,5 milyarlık bir İslam dünyasını uluslararası arenada temsil etmektedir. İİT, Birleşmiş Milletler (BM)'den sonra üye sayısı bakımından en büyük ikinci uluslararası örgüt olma hüviyetine sahiptir. İslam dünyası adına böylesi önemli bir konumda bulunan İİT'nin uluslararası arenada, özellikle de uluslararası güvenlikte etkin bir aktör olup olmadığı ve gelecekte böyle bir potansiyele sahip bulunup bulunamayacağı İslam dünyası açısından cevaplandırılması gereken önemli sorulardandır. Bu soruların cevaplandırılmasıyla aslında İİT üzerinden İslam dünyasının mevcut durumu tespit edilerek bir perspektif elde edilmiş olacaktır. Bu anlamda bu çalışmada İİT üzerinden, uluslararası güvenlik özelinde İslam dünyasının birliği ile ilgili geçmiş, günümüz ve gelecek üçgeninde bir değerlendirme yapılmış ve elde edilen analiz ve sonuçlar üzerinden yine İİT baz alınarak İslam dünyasına bir kısım tavsiye ve önerilerde bulunulmuştur. Yapılan değerlendirmelerde İİT'nin hem İslam dünyası özelinde hem de global anlamda etkin bir örgüt olamadığı tespit edilmiştir. Şu anki formasyonuyla devam ettiği takdirde gelecekte de etkin bir aktör olamayacağı ancak birçok açıdan önemli potansiyellere sahip olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Islamic unity has a lengthy historical background; in the course of which it has undergone many significant transformations and reforms which have precipitated the creation of today's OIC. Its 56 active member countries represent approximately 1,5 billion members of the Islamic World in the international arena. In terms of membership, the OIC is the second largest organization after the UN. Whether, having such a significant position in relation to the Islamic World, the OIC is an effective actor particularly in the context of international security, and whether it posseses adequate potential, are vital questions that must be answered for the benefit of the Islamic world. An understanding of the current situation of the Islamic World will be derived from the OIC, which can be considered as microcosm from which an accurate perspective can be obtained. In this sense, the study concentrates specifically upon the OIC's role in the current international security situation. The results of a holistic evaluation of Islamic unity's past and current situations were extrapolated to form recommendations for the future of the Islamic World. As a result of these evaluations, it can be understood that the OIC is an ineffective actor in both the Islamic and global worlds. Although its current formation might suggest that it will also be impotent in the future, it still retains a great deal of potential in many different aspects.