Mali suçlar bağlamında Türkiye'nin ekonomik güvenliği ve ekonomi bürokratlarının algıları
Turkey's economic security in the context of financial crimes and perception of economy bureaucrats
- Tez No: 397725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Güvenlik, Ekonomik Suçlar, Mali Suçlar, Kara Para (Suç Geliri), Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Ekonomik İstihbarat, Economic Security, Economic Crimes, Money Laundering (Proceeds of Crime), The Economic Coordination Committee, Economic İntelligence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çalışmada mali suçlar, ekonomik güvenlik perspektifiyle ele alınmaktadır. Bu kapsamda öncelikle ekonomi-ulusal güvenlik ilişkisi, ekonomik güvenliğin kavramsal ve teorik boyutu incelenmiştir. Bununla beraber ekonomik güvenliğe etki eden faktörler incelenmiş ve sonucunda bazı mali suçların ekonomik güvenliğe etkilerinin temel nedenleri üzerinde durulmuştur. Ekonomik güvenlik kavramı mevzuatımıza yeni girmiş bir kavramdır. Bu nedenle öncelikle kavramsal çerçevenin iyi anlaşılması daha sonra bu konu üzerinde çalışılması gerekmektedir. Teknoloji çağı olarak nitelendirilebilecek olan günümüzde ekonomilerin her türlü kitle iletişim araçları ile ekonomik kırılganlık arasında çok sıkı bir bağlılık içinde olduğunu söyleyebiliriz. Bazen siyasiler tarafından sarf edilen bir cümle, bazen yapılan manipülasyonlar, bazen ekonomik göstergelere hackerler tarafından yapılan saldırılar, kimi zaman da internet üzerinden veya eski yöntemlerle yapılan, ekonomi ve sanayi casusluğu ekonominin gidişatı üzerinde etkili olabilmektedir. Çalışmamızda kamu kurumlarında ekonomi politikalarının uygulama ve karar aşamasında bulunan bürokratların mali suçlar ve ekonomik güvenlik konularındaki algıları temelinde ekonomik ve mali suçlar üzerinde durulmuş ve bu suçların Türkiye'nin ekonomik güvenliğini nasıl etkilediği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, financial crime is discussed from the perspective of economic security.In this context, the relationship between economy and national security and the conceptual and theoretical dimensions of national security are primarily investigated together with the factors that affect economic security, focusing on the root effects of certain financial crime on economic security. The economic security concept is a new one in our legislation. Thus, having been well-perceived, it should be focused on attentively. We can easily say that in an age to be defined as“technology age”, economies are strictly reliant on the link between almost all means of mass communication and ecomnomic fragility. Sometimes utterances by politicians, sometimes the manipulations, sometime hacker attacks to economic indicators and sometimes economic and industrial spying/espionage carried out via the Internet or traditional media can be effective on the course of economy. Implementation of economic policy decision makingin public institutions and bureaucrats in financial crime and economic security issues on the basis of their perception of economic and financial crimes, and these crimes have focused on how it affects Turkey's economic security were discussed.