KKTC üzerinden yapılan göçmen kaçakçılığı
Migrant sumggling through Turkish Republic of northern Cyprus
  1. Tez No: 397724
  2. Yazar: EREN GÖZÜGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ÖMER DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, yasadışı göç, yasadışı göçmen, göçmen kaçakçılığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Immigration, illegal immigration, illegal immigrants, migrant smuggling, Turkish Republic of Northern Cyprus
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Göç, insanoğlunun varoluşundan itibaren süregelen gelmiş bir yer değiştirme hareketidir. Özellikle ülke sınırlarının belirlenip çizilmesiyle birlikte bu insan hareketleri ve sınır geçişleri daha da bir önem kazanmıştır. Modern devlet anlayışı ile birlikte hem ulusal hem de uluslararası alanda yapılan kaçakçılık konuları güvenliğin bir konusu haline gelmiştir. Ancak bu suç türlerinden biri olan göçmen kaçakçılığı suçuyla mücadele edilip bu konuda stratejiler belirlenerek, suçun önlenmesinde başarılı olunabilmesi için göçün boyutu, nedenleri ve ne şekilde yapıldığının ortaya konulması gerekmektedir. Ancak halen günümüzde bu resmi ortaya koyacak kadar yeterli derecede veri bulunmadığı görülmektedir. Bu çalışmada, göç rotaları üzerinde bulunan KKTC'de, 2000-2010 yılları arasında meydana gelen göçmen kaçakçılığı olayları ele alınmıştır. KKTC üzerinden yapılan göçmen kaçakçılığına konu olmuş yasadışı göçmenlerin demografik özellikleri ortaya konulmuş, kaçakçılığın ne zaman, nereden, ne şekilde, niçin ve ne kadar ücrete karşılık yapıldığı, operasyonlarda ele geçirilen göçmenlerin ve kaçakçıların mahkemede yargılandıktan sonra ne gibi yaptırımlara maruz kaldıkları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Migration is a continuing act of displacement since the existence of human beings. Especially, with the determined and drawn country borders, the movement of people and border crossings has gained more importance. Together with an understanding of the modern state, the issues of smuggling have become the issues of security in both national and international arenas. However, in order to put up a fight against migrant smuggling, that is a kind of crime, to determine some strategies about it and prevent these crimes successfully, the extent of migration, its causes and modus operandi should be put forward. However, there are scarce official data that would reveal this fact. In this study, the migrant smuggling phenomenon that occurred in TRNC between the years of 2000 and 2010 is examined. Demographic characteristics of the illegal immigrants that are subject to migrant smuggling over TRNC are revealed and when, from where, how, why, and for how much this smuggling was analyzed and the sanctions against immigrants and smugglers, who were arrested as a result of operations, were applied on the court are revealed.