Graphic interchange format (GIFs) as micro movies
Mikro film olarak grafik değişim biçmi (GİF)
  1. Tez No: 398157
  2. Yazar: EDA ERDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSAN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro filmler, Grafik Değişim Biçimi, Medya Arkeolojisi, İfade Biçimi, Dijital Kültür, Genişlemiş Sinema, Micro movies, Graphic Interchange Format, Media Archeology, Mode of expression, Digital Culture, Extended Cinema
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Grafik Değişim Biçimi (GIF'ler) ilk aşamada vadettiğinden çok daha fazlasını sundu; bugün sadece bir format değil bir ifade biçimi değil aynı zamanda mikro film olarak yaratıcı bir üründür. Mikro filmler, hareketin yakalanmasından bu yana varlığını sürdürmektedir. Zaman içerisinde dönüşüm geçirmesine karşın, ana özelliklerini korumuşlardır. Bu tez kısa bir medya arkeolojisi ile GIF (Grafik Değişim Biçimi) olarak bilinen mikro filmlerin bugün neyi temsil ettiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Tez aynı zamanda bugün günlük hayatta mikro filmlerin üstlendiği önemli role de yer vermektedir: dijital bir jest formatında gelen ifade şekli. Bu tezin projesi bu rolden ilham almıştır ve günlük çevrimiçi hayatımızda GIF'lerde gördüğümüz ortak dijital kültür özeliklerini, platformlarını, üretimlerini ve sergileme biçimlerini yerel bir dokunuşla sunacaktır .
Özet (Çeviri)
GIFs have become much more than they initially promised; they are much more than a format, and they are a mode of expression as well as a creative act as micro movies. Micro movies have been around since the capture of motion. Although they have gone through transformation, the principle characteristics have remained. This thesis attempts to demonstrate this through a brief media archeology with the aim to highlight what it represents today, as what they are commonly known as GIFs (Graphic Interchange format). The thesis also aims to highlight a significant role that micro movies have shouldered in daily life: a mode of expression in form of digital gesture. The project of the thesis is based on this idea and exhibits the common digital culture features, platforms, production and exhibition methods that we observe in GIFs which we see regularly on our daily online lives and attempts to do so with a local touch.