The role and importance of icons on mobile graphical user interface
Mobil grafiksel kullanıcı arayüz tasarımındaki ikonların rolü ve önemi
- Tez No: 398158
- Danışmanlar: DR. EKİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görsel Kullanıcı Arayüz Tasarımı, İkon, İkon Tanıma, Görsel Temsil, İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Mobil Etkileşim, Graphical User Interface (GUI), Icon, Icon Recognition, Visual Representation, Human Computer Interaction (HCI), Mobile Interaction
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma, mobil kullanıcı arayüz tasarımının yapıtaşı olan ikonların tarihsel süreçte nasıl evrildiğini, görsel temsilleri ile algı arasındaki bağlantıyı, taşınabilir akıllı cihaz ile kullanıcı arasında oluşan etkileşimdeki işlevsel rolünü, Görsel Kullanıcı Arayüzündeki kavramsal tanımı, konumu ve önemini ele alarak incelemektedir. Bu tez çerçevesinde sanat projesi olarak icra edilen“Dilek Ağacı Uygulaması”(Wish Tree Application), ikonların tasarlanırken taşıdığı anlamsal kodlar ile izleyici algısındaki etkileşimi somutlaştırarak tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research investigates how icons evolved throughout the history as a fundamental part of the mobile user interface design, the connection between icons' visual representations and audience's perception, the functional role of icons in the interaction between the user and the portable smart device, and their conceptual definition on the Graphical User Interface is examined by considering the location and its significance.“Wish Tree Application”, which is designed as an artwork project for this thesis disputes the interaction between the codes that icons carry on while they are being designed and the audience's perception by embodying it.