Delegitimation of a cultural product: The case of Turkish television drama Behzat Ç.
Bir kültürel ürünün gayrimeşrulaştırılması: Türk televizyon dizisi Behzat Ç. vakası
  1. Tez No: 398163
  2. Yazar: ANIL SUPHİ İŞİSAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZ GER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İşletme, Radio and Television, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Meşruiyet, Gayrimeşrulaştırma, Eşyapılılık, Alanlar Arası Özdeş- lik, Örgütsel Alan Düzeyi, Toplumsal Düzey, Televizyon Dizisi, Behzat Ç, Direniş, Legitimacy, De-legitimation, Isomorphism, Homologies Between Fields, Organizational Field Level, Societal Level, Television Drama, Behzat Ç, Resistance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu tez bir kültürel ürünün gayrimeşrulaştırılmasını incelemektedir. Bir dizi nitel metod kullanarak, içerisinde milletvekilleri ve düzenleyici kuruluşların bulunduğu bir grup aktör tarafından mercek altına alınan Türk televizyon dizisi Behzat Ç.'ye odaklanıyorum. Kurumsal teoride geçen meşruiyet kavramı ve Bourdieu'nun alanlar arasında özdeşlik kavramsallaştırmasını kullanarak gayrimeşrulaştırmayı, bunun dizinin yapımcıları ve izleyicileri için sonuçlarını ve Türk televizyon dizileri piyasası (örgütsel alan düzeyi) ve genel olarak Türk toplumundaki (toplumsal düzey) yansımalarını inceliyorum. Bulgularımın meşrulaştırma-gayrimeşrulaştırma dinamiği, tüketici direnişi, ve farklı düzeylerde meşruiyet tanımları arasındaki ilişkilerle alakalı çıkarımlarını tartışıyorum.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the de-legitimation of a cultural product. Using an array of qualitative methods, I focus on the case of Turkish television drama Behzat Ç., which was criticized and scrutinized by a group of actors including parliament members and regulatory institutions. Drawing on the concept of legitimacy in institutional theory and Bourdieu's conceptualization of homologies between fields, I investigate de-legitimation, its consequences for the producers and viewers of the drama, and reverberations for the Turkish TV dramas market (organizational field level) and Turkish society in general (societal level). I discuss the implications of my findings for the legitimation-de-legitimation dynamic, consumer resistance, and relations between definitions of legitimacy at different levels.