Impact of liquidity on stock returns listed in Borsa İstanbul
Likiditenin İstanbul Borsasında işlem gören hisse senetlerinin getirileri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 398162
  2. Yazar: NERMİN EMRAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN SALİH, YRD. DOÇ. DR. AYŞE BAŞAK TANYERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Likidite etkisi, Devir hızı, Panel veri analizi, Liquidity effect, Turnover rate, Panel data analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, likiditenin 2002 ve 2014 yılları arasında Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin getirileri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Likidite ölçütü olarak, şirketin ortalama hacminin piyasada dolaşan hisse senedi sayısına bölümü ile elde edilen devir hızı kullanılmaktadır. Devir hızının etkisi bilinen şirkete has karakteristikler kontrol edilerek panel veri analizi ve sağlam tahmin ediciler ile incelenmiştir. Sonuç olarak devir hızının hisse senedi getirisi üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Bu sonuçtan, yatırımcıların likit olmayan varlıklar için telafi talep ettikleri anlaşılmaktadır. Diğer bir ifadeyle, yatırımcılar devir hızı düşük varlıklar için telafi talep etmektedirler. Çalışmada, devir hızının hisse senedi getirisi üzerindeki etkisinin yılın tamamı için anlamlı olduğu ve dolayısıyla sonucun Ocak etkisinden kaynaklanmadığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of liquidity on returns of stocks traded at Borsa İstanbul for the 2002-2014 period. Turnover rate, which is defined as average volume of a firm divided by the number of shares outstanding of that firm, is used as a liquidity measure. Liquidity effect is examined following panel data analysis and robust estimators controlling the effect of well-known firm-specific characteristics. The results suggest that turnover rate has a significant and negative effect on stock returns. This result indicates that investors request compensation for holding illiquid assets. In other words, they request compensation for the assets with low turnover. The impact of turnover rate on stock returns is significant for the whole year; therefore, results are not driven by the January effect.