Migrant representation within British and Dutch political systems
Hollanda ve İngiltere siyasal sistemlerinde göçmenlerin temsili
- Tez No: 398165
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME ÖZÇÜRÜMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi temsil, göçmen kökenli azınlık, içerik analizi, Hollanda, İngiltere, Political representation, immigrant minorities, content analysis, The Netherlands, The UK
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışma ile göçmen kökenli milletvekillerin ne sıklıkta, ne şekilde ve hangi şartlar altında etnik ve dini grupların kültürel ve dini haklarını ve özgürlüklerini dile getirdikleri incelenmektedir. Bu amaçla, parlamentodaki soru önergeleri üzerinde bir içerik analizi yapılmaktadır. Hollanda ve İngiltere örnekleri ele alınmakta ve 2002 ile 2012 yılları arasında bir zaman dilimi üzerinde durulmaktadır. Araştırma, Hollanda ve İngiltere örneklerindeki siyasi ve kurumsal çevrelerin beraberinde getirdiği mevcut fırsatları ve engelleri araştırmada siyasi fırsat yapıları anlayışını takip etmektedir. Neo-kuramsal anlayıştaki son trendler dikkate alınarak, söylemsel fırsatlar da çalışma içinde siyasi fırsat yapılarına dahil edilmiştir. Çalışmanın bütüncül yaklaşımı siyasi partileri kurumsal yapıların bir boyutu olarak ele almakta ve göçmen kökenli milletvekillerinin cinsiyetleri ve etnik kökenleri gibi birey ve grup ile ilgili kimlik faktörlerini de içermektedir. Çalışmada bir taraftan incelenen konunun derinlemesine anlaşılmasını sağlamak diğer taraftan ise genellenebilinir sonuçlara ulaşabilmek adına nitel ve nicel teknikler bir arada kullanılmaktadır. Hollanda ve İngiltere örneklerini karşılaştırmak, son yıllarda artan tartışmalarla birlikte çok-kültürlü geleneğine bağlı görünen İngiltere ile daha entegrasyonist bir yaklaşım benimseyen Hollanda'nın fırsat yapılarının - eğer birbirlerinden farklılık gösteriyorsa - ne ölçüde değiştiğini araştırılmaktadır. Nitel içerik analizinin bulguları, azınlık kökenli milletvekillerinin kültürel ve/veya dini haklarını desteklemelerinin yanı sıra zaman zaman baskılayıcı çerçevelendirmeler de kullandıklarını ortaya koymaktadır. Nicel içerik analizi ise vatandaşlık rejimine ve medyanın söylemine atfedilen rolü sarsmakta ve kültürel ve/veya dini hakların ve özgürlüklerin çerçevelemesinde siyasi partilerin ağırlığına işaret etmektedir. Etnik köken ve cinsiyet kimliklerinin de kayda değer bir önemi bulunmaktadır. Ancak, kimliğe bağlı bu faktörlerin etkileri, incelenen ülkelerde farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to analyze how often, in what ways and under which conditions MPs of migrant origin addressed the cultural and religious rights and freedoms of ethnic and religious groups. A content analysis was conducted on parliamentary questions to achieve this aim. The cases of the Netherlands and the UK are analyzed within a time period between 2002 and 2012. The research follows the 'political opportunity structures' approach in analyzing available opportunities and constraints of political and institutional environments in the above-mentioned two cases. Taking recent trends in the neo-institutionalist understanding into consideration, the study also incorporates the idea of 'discursive opportunities' into the general frame of political opportunity structures. The holistic approach incorporates political parties as a dimension of institutional approaches and makes space for individual and group related factors such as gender identity and ethnic backgrounds of minority representatives. The content analysis combines qualitative and quantitative techniques to provide an in-depth understanding of the subject area on the one hand, and formulate generalizable patterns on the other. Comparing the British and the Dutch cases reveals to what extent, if any, the opportunity structures differ across Britain and the Netherlands; the latter showing a clear shift towards a more integrative approach, whereas Britain would still seem to be attached to multiculturalism even debating it loudly in recent years. Findings of the qualitative content analysis reveal suppressive framings as well as messages supporting cultural and religious rights. The quantitative content analysis challenges the profound role attributed to the citizenship regime and media discourse. Political party membership appears to be the most significant factor in explaining a variance in framing cultural and religious rights and freedoms in the parliament. The roles of ethnic background and gender identity are also significant. However, their impacts differ across the two cases.