Taft's open door policy to the Near East: Dollar Diplomacy practices in the Ottoman Empire
Taft'ın Yakındoğu açık kapı politikası: Osmanlı İmparatorluğu'nda Dolar Diplomasisi uygulamaları
- Tez No: 398173
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. KENNETH WEİSBRODE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Dolar Diplomasisi, William Howard Taft, ticari ve ekonomik ilişkiler, ticaret, Amerika Birleşik Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu, Anayasal Hükümet, Chester Projesi, Dollar Diplomacy, William Howard Taft, commercial and economicrelations, trade, The United States of America, Ottoman Empire, constitutional government, Chester Project
 - Yıl: 2015
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışması Amerika Birleşik Devletleri'nin, Başkan William Howard Taft dönemindeki Dolar Diplomasisi'ni ve bu diplomasinin Osmanlı İmparatorluğu'ndaki uygulamalarını incelemektedir. Amerika Birleşik Devletleri Osmanlı Parlamentosu'nun ikinci kez açılışına kadar (1908) bu ülke ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerini geliştirme çabası içerisinde değildi. Buna reğmen, İkinci Meşrutiyet'in ilanı ve yeni parlamenter sistem Amerikan Hükümeti'nin bu bölgeye ilgisini çekti. Bu yeni devlet yapısının da modernleşme adına çeşitli alanlarda Amerikan kurumlarına ve Amerikan ortaklığına daha açık ve kabullenici olacağı düşünüldü. Bu dönemde, Amerika Birleşik Devletleri bu bölgedeki Amerikan girişimlerini destekleyerek Osmanlı İmparatorluğu ile ekonomik, diplomatik ve ticari ilişkilerini geliştirmeye başlamıştır. Taft'ın başkanlığında Amerikan dış politikası, Amerikan ticari çıkarlarının, Amerikan kuruluşlarının, yatırımlarının ve ticaretinin teşviki ile, dünyanın dört bir yanında desteklenmesine ve korunmasına ağırlık vermiştir. Başkanlıktaki kısa döneminde Taft, Dolar Diplomasisi olarak adlandırılan bu politikayı Orta Amerika ülkeleri ve Çin'in yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu'nda da sürdürmeye önem vermiştir. Nihayetinde bu politika Amerikan girişimlerini Osmanlı İmparatorluğu'nda yeterince artıramadığından, büyük bir başarı elde edememiştir. Yine de bu dönem, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir sayfa açmış ve önemli gelişmelere sahne olmuştur. Dolar Diplomasisi'nin uygulamaları olarak, Amerikan şirketleri bu bölgeye akın etmiş ve Amerikan Dış İşleri Bakanlığı'nın da yardımlarıyla bazı imtiyazlar elde etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the United States' Dollar Diplomacy and its practices towards the Ottoman Empire during William Howard Taft's presidency. The United States was not quite interested in improving its economic and diplomatic relations with the Ottoman Empire, before the reopen of the Ottoman Parliament in 1908. On the other hand, the declaration of the Second Constitution and new parliamentary system grasped the attention of the US Government. From the American point of view, this new state system would be more open and acquiescent to adopt American institutions and cooperation in various fields, in the name of modernization. The United States commenced to increase its economic, diplomatic, and commercial relations with the Ottoman Empire, in this era. During Taft's presidency, American foreign policy concentrated on assisting and protecting any American commercial interests, around the world with the promotion of American businesses, investment, and trade. In his short term, Taft gave importance to conduct this policy, which cited as the Dollar Diplomacy, in the Ottoman Empire along with Central American states and China. This policy could not reach its ultimate success in the empire in aspect of promoting American investments intensely, in this country.As they experienced throughout the Chester Project, which was a significant railroad concession project in the Eastern Anatolia, the Ottoman Empire struggled with political problems in this era and its negative effect over the American investments were distinguishable. Still, this era witnessed significant progress in not only in aspect of promotion of American initiatives, as the Chester Project, but also economic and commercial relationswith the help of the State Department.