Representations of Afghan women by nineteenth century British travel writers
19. yüzyıl İngiliz seyyahlarında Afgan kadınlarının temsili
- Tez No: 398174
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. DAVID EWAN THORNTON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Toplummsal cinsiyet, kadınlar, oryantalizm, seyahat yazarlığı, Batı, 19. yüzyılda Afganistan
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezde, İngiliz seyahat yazarları tarafından yapılan niteliksel ve niceliksel çalışmalar ile oryantalist ve seyahat yazısı söylemleri kullanılarak, 19. yüzyıldaki (Anglo-Afgan savaşları dönemi) Afgan kadınlarının yaşamları anlatılmaktadır. Bu tezde yer alan tüm bilgiler, 19. yy.'da Afganistan'ı ziyaret etmiş 70'ten fazla İngiliz seyahat yazarının (çoğunluğu askeri olmak üzere) yazılarından üretilmiştir. Bu tez, Afgan kadınlarına dair bölgeye, etnik kökene ve sınıfa göre karşılaştırmalı bir çalışma sunar. Afganistan önceden beri çok dilli ve çok etnik kökene sahip insanlardan oluşagelen bir ülke olduğu için kadınların statüleri bu sayılan faktörler göz önünde bulundurulduğunda farklılık göstermektedir. 19. yy'da yaşamış diğer kadınlar gibi Afgan kadınlarının da yaşamları kolay olmamıştır. Hane içinde söz sahibi olabilmelerine rağmen, dışarı çıkma hakları ve kendi seçimleri doğrultusunda evlenme hakları yoktu. Bazı istisnalar olmasına karşın kadınlar dışarı çıkmak isterlerse peçeli ve örtünmeleri beklenirdi. Bu çalışma Afgan kadınlarının sosyal statülerini, ekonomiye katkılarını, büyük ölçüde açığa çıkmayan savaştaki rollerini ve aynı zamanda 19.yy'da Afganistan'daki Batılı kadınların yaşamlarını araştırmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to represent the life of Afghan women in the nineteenth century (during the Anglo-Afghan wars) through a qualitative and quantitative study of accounts by English travel writers using an Orientalist and travel writing discourse. The information collected and used in this thesis drives from more than 70 accounts by British travel writers (mostly military) who visited Afghanistan during the nineteenth century. The thesis offers a comparative study of the life of Afghan women according to region, ethnicity and class, since Afghanistan was (and is) a multi-ethnic and multi-lingual country, and the status of women changes when taking these factors into account. Like other women in the nineteenth century, the life of Afghan women was not easy. They were dominant in the domestic sphere; but they did not have the right to go out, to marry by their choice, and were expected to be secluded if they wanted to go out, despite some exceptions. This study aims to investigate the social status of women along with their contribution to the economy and war which remained largely unknown for patriotic reasons, with the investigation of Western Women's life in Afghanistan during the nineteenth century. Keywords; Gender, women, Orientalism, Travel writing, Western, Nineteenth-Century Afghanistan