Official İslam in Russia: An analysis of past and present
Rusya'da resmi İslam: Geçmişin ve bugünün bir analizi
- Tez No: 398181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KIRIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Orenburg Mahkeme-i Şeriyesi, Rusya'da İslam, Sovyetler Birliği'nde İslam, Rusya'da toplum devlet ilişkileri, Rusya'da din devlet ilişkileri, Orenburg Spiritual Assembly, Islam in Russia, Islam in the Soviet Union, state-society relations in Russia, religion-state relations in Russia
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tezde, Rusya'daki resmi İslami kurumların özellikleri incelenecektir. 2. Katerina'dan başlayarak, Rusya Müslüman tebaasına karşı din merkezli bir yaklaşım geliştirmiştir. Bu doğrultuda, Orenburg Mahkeme-i Şeriyesi 1788 yılında ulemanın devlet tarafından istihdamını getirmiş ve benzer kurumlardan Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu tarafından da istifade edilegelmiştir. Bu tezde, birincil ve ikincil kaynaklar değerlendirilerek 2. Katerina'nın başlangıçtaki politika değişikliğinin yol açtığı bir dizi sonuç tespit edilmiştir. Bu politika değişikliğinin etkileri, Orenburg Mahkeme-i Şeriyesi'nin kuruluşundan günümüze kadar Müslümanların devletle ilişkilerindeki ortak dinamikleri üzerinden görülmüştür. Birinci olarak, devlet tarafından beklendiği ve umulduğu üzere, ulemanın bürokrasiye dahil edilmesi Müslümanların yaşadıkları bölgelerdeki düzene katkıda bulunmuştur. İkinci olarak, devlet daima yönetimin amaçlarına yakın bulduğu alimlere destek verirken, kendi toplumunun çıkarlarını önceleyen alimler ile şiddetle mücadele etmiştir. Üçüncü olarak, devletin baskısı arttıkça Müslümanlar devlet kontrolünün dışında kalan İslami kurumlara daha fazla yönelmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the properties of the official Islamic institutions in Russia are analyzed. Starting from Catherine II, Russia developed a religious-centered approach towards its Muslim subjects. In this direction, Orenburg Spiritual Board brought about the employment of ulama by the state in 1788 and similar institutions have been utilized by the Soviet Union and the Russian Federations. In this manuscript, through evaluation of primary and secondary sources, number of consequences, which was perpetuated by the initial policy change of Catherine II, were detected. The effects of this policy change have been seen through common dynamics in Muslims relations with the state from the foundation of Orenburg Spiritual Board until today. First, as expected and hoped by the state, the inclusion of ulama into the state bureaucracy contributed to the order in Muslim regions. Second, the state has always supported the ulama figures it found close to the governments' aims and fiercely fought against the ones that prioritize the interests of their community at the expense of central government. Third, the more oppression the state put the more people appealed to unregulated Islamic institutions.