The emergence of inter-state party cartelization?: Comparative study of foreign policy behavior about the cases of Keystone XL pipeline project between Canada and the U.S. and Küreci̇k Radar Base between the U.S. and Turkey
Devletler arası parti kartelleşmesinin ortaya çıkışı?: Kanada-ABD arasındaki Keystone XL boru hattı projesi ve ABD-Türkiye arasındaki Malatya Kürecik Radar Üssü olayları özelinde karşılaştırmalı dış politika davranışı incelemesi
- Tez No: 398180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Dış Politika Çalışması, Ön Teoriler, Kartel Parti Sistemi, İki Seviyeli Oyun Modeli, Keystone XL Boru Hattı, Kürecik Radar Üssü, Comparative Study of Foreign Policy, Pre-Theories, Cartel PartySystem, Two-Level Game Analysis, Keystone XL Pipeline Project, Kürecik Radar Base
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Siyasi partilerin evrimsel dönüşümü kadro partisinden kitle partisine, ardından herkesi yakala partisine, ve sonunda kartel partiye doğru evrilmektedir (Katz and Mair, 1995: 18). Kartel parti modeli, siyasi oligopol oluşumunu öngörmektedir. Bu yapılanmada siyasi yelpazenin solunda ve sağında bulunan seçmen ayrılıklarına bakılmaksızın, partiler arasında piyasa ekonomisini devam ettirme temelli işbirliği gerçekleşmektedir. Bu tezin temelinde incelenmek istenen olgu, kartel parti sistemine sahip ülkelerin birbirleriyle olan dış ilişkilerinde devletler arası parti kartelleşmesinin var olup/olmadığını ölçmektir. Araştırma, mevcut siyasi sorunun piyasa ekonomisiyle [ve geleneksel olan/olmayan ulusal güvenlikle] alakadar olduğu bir zamanda, ilgili anlaşmanın/problemin çözümünde iki ülkenin kartel partileri arasında artan iş birliği olup olmadığını çözümlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçta, bu tez iki vaka çalışması üzerine durmaktadır: (a) federal hükümet düzeyinde 2008 yılından beri tartışılmaya devam edilen Keystone XL boru hattı projesi, ve (b) 2011 Eylül'ünde Malatya'nın Kürecik nahiyesine“Kara-Deniz Kuvvetleri İçin Ortak, Taşınabilen İzleme Radarı'nın (AN/TPY-2)”(Kaya, 2011) yerleştirilmesini öngören Türk-Amerikan ortak niyet bildirgesi. Teoride, James N. Rosenau'nun (1966)“ön-teoriler”çerçevesi, karşılaştırmalı siyaset alanındaki seçim ve parti sistemleri yazınlarıyla bütünleştirilmiş ve ardından demokratik barış teorisi çalışmalarına atıflarda bulunulmuştur. Metodolojide, en farklı sistemler tasarımının yanında Ki-kare testi ve Pearson çarpım-moment korelasyon katsayısı'ndan faydalanılmaktadır. Vaka çalışmalarındaki dış politika karar alma süreçlerinin modelini oluşturmak için Robert D. Putnam'ın (1988) iki seviyeli oyun metaforundan yararlanılmaktadır. Birincil politika durumunda (güvenlik sorunları) [Kürecik radar üssü], kartel parti tezinin dış politika karar alma sürecine yansıması istatistiki olarak desteklenmektedir. İkincil politika durumunda (refah sorunları) [Keystone boru hattı], kartel parti tezinin dış politika karar alma sürecine uygunluğu istatistiki olarak doğrulanmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Political parties' evolutionary trajectory starts from elite party to mass party, to catch-all party, and to cartel party (Katz and Mair, 1995: 18). Cartel party modeling envisions oligopoly of political parties that sustain market-economy oriented policies irrespective of the divisions among the left-right spectrum of the electorate. This thesis investigates presence/absence of inter-state party cartelization in the international relations of countries with cartel party system. The research inquires whether there will be increased cooperation among cartel parties of two states, if the policy question is market-based [and blended with (non-) traditional form of national security]. The analysis focuses on two case studies: Keystone XL pipeline project debate in the U.S. and Canada at the federal government level since 2008 and Turkish-American memorandum of understanding to host“the Army Navy Transportable Radar Surveillance System (AN/TPY-2)”(Kaya, 2011) on Turkey's Malatya province's Kürecik district in September 2011. The research integrates James N. Rosenau's (1966)“pre-theories”framework with electoral and party systems literature from comparative politics and refers to the stream of democratic peace theory studies. This study employs the most different systems design along with chi-square statistics and Pearson's r. Robert D. Putnam's (1988) two-level game analysis is utilized as the foreign policy decision-making modeling. In the case of high politics (security issues) [Kürecik radar base], cartel party hypothesis' projection into foreign policy decision-making process is statistically supported. As for low politics (welfare issues) [Keystone XL pipeline], cartel party hypothesis' application into foreign policy decision-making process is not statistically validated.