The quest for security: Soviet Union's demands from Turkey, 1945-1946
Güvenlik arayışında: Sovyetler Birliği'nin Türkiyeden talepleri, 1945-1946
  1. Tez No: 398182
  2. Yazar: İDLİR LİKA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ONUR İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sovyet talepleri, Türk krizi, A.B.D. dış politikası, Soğuk Savaş, Soviet demands, Turkish crisis, U.S. foreign policy, Cold War
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Mart 1945'ten başlayarak, Sovyetler Birliği Türkiye'ye karşı şiddetli bir propaganda ve sinirler savaşı başlattı. Bunların doğrultusunda, Sovyetler Boğazlar'ın müşterek savunma idare edilmesi, Boğazlar'da toprak/deniz üsleri ve Türkiye'nin doğusunda sınır düzeltmesi taleplerinde bulundu. Bu çalışma, Mart 1945'ten Eylül 1946'ya kadar uzanan süreçte Sovyetler Birliği ile Türkiye arasında meydana gelen olayların tarihsel bir açıklamasıdır. Çalışma'da gelişmelere başlıca Türk perspektifinden yaklaşılmıştır. Tezin bir başka amacı Türkiye üzerindeki Sovyet talepleri'nin ve bunlara karşı Amerika'nın sert çıkışı'nın Soğuk Savaşı'na yol açtığını göstermesidir. Kaldı ki, bu talepler ve onlardan algılanan tehdit sonucunda Türk dış politikası tamamen yeni bir yön aldı.
Özet (Çeviri)
Starting with March 1945, Soviet Union launched an intense anti-Turkish propaganda and war of nerves, confronting Ankara with strategic demands, such as jointly administering Straits' defense, requesting land/naval bases in the Straits and modifying Turkey's eastern border. This study is a historical account of what transpired during the tense months extending from March 1945 until September 1946. It mainly employs a Turkish perspective on the developments. In addition to constructing a historically comprehensive picture of the events, this study also aims to argue that Soviet demands from Turkey and the firm American stance towards them played a key role in the start of the Cold War. It concludes that Turkish foreign policy adopted a completely new orientation as a result of the Soviet demands and the perceived threat in them.