Kutadgu Bilig'de mutluluk ile ahlak ilişkisi (Psikososyal bir analiz)
Happiness and moral relation in Kutadgu Bi̇li̇g (A psychosocial analysis)
- Tez No: 398198
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA NACİ KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Ahlak, Psikoloji, Happiness, morality and pychology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışma, m.s 1019 – 1077 yılları arasında yaşamış olan Yusuf Has Hacib'in Türk dili ve edebiyatı tarihinde temel bir eser kabul edilen Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi ) adlı eserini mutluluk ve ahlak psikolojisi bağlamında tespit ve değerlendirmeyi amaç edinmiştir. Bu amaç ile ilk olarak yazarın eseri oluştururken hangi çevresel ve tarihsel koşullarda yaşadığı ele alınmış, daha sonra eserin yazılmasında yazarı etkileyen faktörlere değinilmiştir. Birinci bölümde ise kitabı incelememize temel oluşturan mutluluk, ahlak, din gibi kavramlar temellendirilmeye çalışılmıştır. Son aşamada yazarın bu kavramları algılayışı üzerinde durularak eserinde mutluluk ahlak ilişkisi bağlamına yaklaşımına dair bulgular elde edilmiştir. Burada yazarın ahlak ve mutluluk arasında kurduğu ilişki din psikolojisi bağlamında incelenmiştir. Buna bağlı olarak eserdeki her bir ahlaki özelliğin mutluluk ile ne şekilde ilişkilendirildiği din psikolojisi bağlamında izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to make clear and evaluate Kutadgu Bilig, which is accepted as a fundamental source of Turkish Literature, written by Yusuf Has Hacip, who lived between the years A. D 1019-1077, in the context of happiness and moral psychology. For this reason firstly surrounding factors and historical conditions in which the writer lived while writing this work were dealt with. And then factors which affected the writer were mentioned. In the first part, the fundamental concepts like happiness, morality, and religion were studied. Then, in the last part, how the writer looked at those concepts and appoached to the connection of happiness and morality was focused on and concluded. In addition; in this study the relationship between happiness and morality and how it affected religious beliefs was examined. Furthermore, it is aimed to explain how moral properties are related with happiness in terms of religious pscychology..