Tüketim fonksiyonları analizi:Manisa iline ait tüketim fonksiyonlarının tahminlenmesi
Analysis of consumption functions:Estimation of the consumption functions belongs to Manisa
  1. Tez No: 398216
  2. Yazar: ALİ TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT YENAL KESBİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim Harcamaları, Gelir Hipotezleri, Manisa, Harcama Esnekliği, Engel Kanunu, Consumption Expenditures, Income Hypothesis, Manisa, Consumption Flexibility, Engel's Law
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Tüketim harcamaları, iktisat teorisinin araştırdığı önemli konulardan birisidir. İnsanın ve toplumun dolayısıyla da tüketimin olmadığı bir iktisat bilimi düşünülemez. Her insan dünyaya gözünü açtığı andan itibaren, ömrünü tamamlayıncaya kadar ihtiyaçları gereği çeşitli türler ve boyutlarda tüketim yapmaya mecburdur. Bu durum belki iktisadın temeli, başlangıcı olarak görülebilir ve iktisat biliminin bütün insanları ilgilendiren ana kolu tüketimdir. İktisatçılar, tüketim konusuna ayrı bir önem vermişlerdir. Çalışmada öncelikle ihtiyaç ve tüketim kavramı, çeşitleri, tüketim teorilerinin teorik olarak tek tek ele alınması ve bu teorilerin eleştiri alan yönlerinin açıklanması amaçlanmaktadır. Sonrasında Büyükşehir Manisa ili hanehalkının tüketim ihtiyaçlarını karşılarken yaptıkları seçimler, bu seçimlere etki eden faktörler yüz yüze anket uygulaması yardımıyla belirlenmeye çalışılacaktır. Bu belirleyicilerin Büyükşehir Manisa hanehalkı tüketimi üzerindeki etkileri incelenecektir. Sonrasında da Manisa iline ait hanehalkı tüketim harcamaları bu veriler çerçevesinde ele alınacak olup, genel bir tüketici profiline ulaşılmaya çalışılacaktır. Bu çalışmanın asıl amacı; Büyükşehir Manisa ili ve ilçeleri kentsel alanında yaşayan hanehalkları için tüketime etki eden faktörlerin belirlenmesi, bunların belirleyicileri ve bu belirleyicilerin Manisa hanehalkı tarafından nasıl belirlendiğini incelemektir. Ayrıca Manisa ili ve ilçeleri için en uygun iktisadi modelin tahminlenmesi için en uygun modeli belirlemek ve test etmektir. Son olarak Manisa ili ve ilçeleri için gelir-tüketim esnekliklerini hesaplamak ve Engel kanıunlarının Manisa ili için geçerliliğini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Consumption expenditures are one of the significant topics that the economy theory studies. It is not possible to think about an economical science which does not include human, society and consumption. Since the moment he/she is born, every human being has to consume in different amounts and varieties for their needs until the end of his/her life. This issue can be seen as the basis and origin of economy and the main branch of economical science that concerns all people is consumption. Economists give a different importance to the issue of consumption. In the study, it is primarily aimed to deal with the concepts of need and consumption, their varieties and consumption theories one by one and the explanation of the critical sides of these theories is aimed as well. Later on, it will be tried to determine the preferences that people of Metropolitan City of Manisa make while they supply their needs and the external factors that affect these preferences will be tried to be identified with the help of face to face questionnaire application. The effects of these external determiners on people of Manisa will be examined. After that, it will be tried to reach a general consumer profile under the light of the data that is about consumption expenditures of the people of Manisa. The essential aim of this study is to examine the externalities that affect consumption for the people who live in the metropolitan area of the City of Manisa, their determiners and how these determiners are identified by the public of Manisa and to find and test the most suitable model for the prediction of it. Calculating the flexibility values of consumption groups and examining the applicability of Engel's Law are the other purposes of the paper.