Ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin düşünme stilleri ile sahip oldukları matematiksel güç düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The thinking styles of secondary school 7th grade students and their mathematical power
  1. Tez No: 398230
  2. Yazar: AYTEN SİYER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN GÖZÜBATIK TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel güç, düĢünme stilleri, matematik öğretim, ortaokul matematiği, Mathemetical power, thinking styles, instruction of mathematics, secondary school mathematics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Matematiksel güç; matematiksel ilişkileri, mantıksal nedenlemeyi ve matematiksel teknikleri etkili olarak kullanma becerisidir.Düşük matematiksel güce sahip olan öğrencilerin öğrenme ortamı ve kullanılan öğretim yöntemi geliştirilerek sahip oldukları düşünme stilleri yüksek matematiksel güce sahip olmada kullanılan düşünme stilleri ile değiştirilerek daha kolay matematiksel güce ulaşmaları sağlanabilir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı öğrencilerin sahip oldukları matematiksel güç düzeyleri ile düşünme stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada Gaziantep ilinde olan ve rastgele seçilen 4 ortaokulda öğrenim gören toplam 288 yedinci sınıf öğrencisi örneklem grubuna alınmıştır. Veriler Sternberg'in düşünme stili kuramı olan zihinsel özyönetim kuramının matematik derslerine uyumlu faktörleri olan işgörüler ve düzeyler hakkında düzenlenmiş envanteri uygulanarak öğrencilerin düşünme stilleri incelenmiş, ardından öğrencilerin matematiksel güçleri, açık uçlu problemlerden ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan“matematiksel güç”ölçeği kullanılarak belirlenmiştir. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplararası karşılaştırmalarında Tek yönlü (One way) ANOVA testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Tukey Post Hoc testi kullanılmıştır. Matematiksel güç genel not düzeyi yüksek olan ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin yasa yapıcı düşünme stili puanları (4,399 ± 0,423), matematiksel güç genel not düzeyi düşük olan ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin yasa yapıcı düşünme stili puanlarından (3,911 ± 0,708) yüksek bulunmuştur. Matematiksel güç genel not düzeyi yüksek olan ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin yargılayıcı düşünme stili puanları (4,063 ± 0,523), matematiksel güç genel not düzeyi düşük olan ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin yargılayıcı düşünme stili puanlarından (3,550 ± 0,710) yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin yürütmeci, bütünsel ve ayrıntısal düşünme stili puanlarının ortalamaları matematiksel güç genel not düzeyi değişkenine göre anlamlı bulunmamıştır(p>.05). Araştırmada öğrencilerin matematiksel güç düzeyleri açısından düşünme stillerinde istatistiksel açıdan farklılaşmaların olduğu belirlenmiştir. Yasa yapıcı ve yargılayıcı düşünme stilini tercih eden öğrencilerin matematiksel güç düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Orta düzeyde matematik gücüne sahip olan öğrencilerin ise yürütmeci düşünme stilini daha fazla tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.Araştırma bulguları doğrultusunda öğrencileri matematiksel yönden güçlü yapan düşünme stillerinin detaylı olarak ele alınması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Mathematical power; is the ability of using mathematical relations, logical reason and mathematical techniques impressively.By improving the environment of the students who have low mathematical power and the teaching model, it can provided to acces the mathematical power.In this respect, the aim of the study is to research the relation between the level of students mathematical power and their thinking styles.In this study there are 288 students from Gaziantep, in seventh grade and from 4 different secondary schools and they are selected randomly.By appyling the edited inventory of the theory of mental self-government which is Sternberg's theory of thinking style that is the factors harmonious with maths lessons;thinking styles of students are examined.Immediately later, the mathematical power of students is determined by using the scale of the“mathematical power”,consisting of multiple-choice questions and open-ended problems. Test-T is used for the difference between two groups at the comparison of quantitative data.In the case of more than two groups,A one-way test (ANOVA Test) is used at the comparison of parameters between groups.In determining the Group's diversity,Tukey Post Hoc Test is used.It is found that the making-law style of thinking marks of the seventh grade students,whose common mathematical power mark is high, is (4,399 ± 0,423), is higher than the making-law style of thinking marks of the seventh grade students,whose common mathematical power mark is low (3,911 ± 0,708).In addition, it is found higher,the judging style of thinking marks of the seventh grade students,whose common mathematical power mark is low .(4,063 ± 0,523). Judging style of thinking marks of the seventh grade students,whose common mathematical power mark is high, is (4,399 ± 0,423), is higher than the making-law style of thinking marks of the seventh grade students,whose common mathematical power mark is low.(3,550 ± 0,710).It is found unmeaningful that the average of productive,integrity and detail style of thinking of students, according to the variable mathematical power common point level.(p>0.05).In this study,it is determined that there is a differentiation in respect of mathematical power levels of students and according to the statistics, there is an obvious difference between the students from different schools. Moreover,it is determined that ,the level of mathematical power of students who prefer the making-law style of thinking and judging style of thinking, is higher.In addition,it is determined that the middle level students prefer executive style of thinking.