Getting inside the mental lives of students: Learned helplessness, problem solving skills and lifelong learning tendency in EFL context
Öğrencilerin zihinsel yaşantılarının incelenmesi: İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği ortamlarda öğrenilmiş çaresizlik, problem çözme becerileri ve hayat boyu öğrenme eğilimi
- Tez No: 398231
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş çaresizlik, problem çözme becerileri, hayat boyu öğrenme eğilimi, Learned helplessness, problem solving skills, lifelong learning tendency
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
İnsan öğrenmesinin ilerleyen ve çok yönlü bir doğası vardır, ve çeşitli unsurlardan etkilenerek hayat boyu devam eder. Bu unsurlardan biri olan öğrencilerin kendi zihinsel yaşantıları öğrenme sürecini besler ve tamamlar; çünkü öğrencilerin öğrenmeye ilişkin bakış açıları, kendi öğrenmelerine belirli bir şekil verip dil öğrenicileri olarak kendi tutumlarına bir anlayış kazandırır. Bu nedenle, kendi bünyesinde hem problemleri hem de çözümleri barındıran öğrenme sürecinde, öğrenen düşüncesini ele almak oldukça önemlidir. Bu süreci de öğrenilmiş çaresizlik, problem çözme becerileri ve hayat boyu öğrenme eğiliminden ayırmak güç olduğu için, bu çalışma bahsi geçen değişkenler arasındaki etkileşim üzerinde durmaktadır. Çalışmanın katılımcıları, bir devlet üniversitesinde farklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur ve bu katılımcılar da amaçlı örnekleme yolu ile seçilmiştir. Üniversite birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta okuyan 35 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Veriler bir dizi açık ve kapalı uçlu anket, ölçek, otobiyografi, sorulardan oluşan tablolar, kritik olay, durum temelli senaryo ve görüşmeden oluşan 14 farklı veri toplama aracı kullanılarak elde edilmiştir. Toplanan veriler iki yönlü analiz edilmiştir. Ölçekler SPSS programı ile analiz edilmiş olup açık uçlu sorulardan oluşan araçlar ise içerik analizine tabi tutulmuştur. Bu açıdan, çalışma hem nicel hem de nitel özellikler taşımaktadır. Çalışmanın sonucunda öğrenilmiş çaresizliği olan ve olmayan iki grup elde edilmiştir. Her iki grubun da İngilizce öğrenmedeki başarı ve başarısızlığı farklı faktörlere bağladıkları tespit edilmiştir. Ancak, öğrenilmiş çaresizliğe daha yüksek yatkınlığı olan öğrenciler öğrenilmiş çaresizliği olmayan öğrencilere oranla, başarıyı tekrar yapma ve iyi bir temele sahip olmaya; başarısızlığı ise öz-değerlendirme eksikliğine ve İngilizceyi gerekli görmemeye daha çok dayandırmıştır ve bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca, her iki grubun da akademik bir başarısızlık durumunda baş etme stratejilerine başvurdukları tespit edilmiş; fakat, istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da öğrenilmiş çaresizliğe yatkın olan öğrencilerin daha yüksek baş etme puanlarına sahip olduğu görülmüştür. Buna karşılık, öğrenilmiş çaresizliği olmayan öğrencilerin daha yüksek hayat boyu öğrenme eğilimine sahip oldukları elde edilmiş ve bunun da istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Bu kavramlar arasındaki etkileşime gelince, öğrenilmiş çaresizliğin problem çözme becerileri ile pozitif yönde fakat zayıf bir ilişkisi olduğu bulunmuştur. Ancak, öğrenilmiş çaresizliğin hayat boyu öğrenme eğilimi ile negatif yönde orta seviyede bir ilişkisi olduğu belirlenmiş ve bu sonucun da istatistiksel olarak anlamlı olduğu elde edilmiştir. Bu doğrultuda, öğrenilmiş çaresizlik seviyesindeki düşüşün hayat boyu öğrenme eğilimini istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordadığı saptanmıştır. Ayrıca, görüşme sonuçları İngilizceyi öğrenemeyeceğine dair inancın sebepleri, öğrenilmiş çaresizlik, problem çözme becerileri ve hayat boyu öğrenme eğilimi arasındaki etkileşim konusunda öğrencilerin algılarına ışık tutmuş, ve üniversite eğitiminin bazı öğrenciler için problem çözme becerileri ve hayat boyu öğrenme eğilimi üzerinde olumlu bir etki yaptığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Human learning is multi-dimensional and progressive in nature, and it lasts a lifetime, getting influenced through a variety of elements. Students' own mental lives, one of those elements, nurture and complete this process since students' standpoints pertinent to learning can give a certain shape to their own learning and provide insight into their stance as language learners. Therefore, it is of great importance to deal with student thinking in learning process, which embodies both problems and solutions within itself. Since it is difficult to separate this process from learned helplessness, problem solving skills and lifelong learning tendency, this study dwells upon the interaction among these variables. The participants of the study were university students from different departments and they were selected via“Purposive Sampling”. 35 students from first, second, third and fourth years at university participated in the study. The data were gathered through 14 different instruments, including a series of both open-ended and close-ended questionnaires, scales, autobiographies, grid tables, critical incidents, situation-based scenarios and interviews. The collected data were analysed in two terms. That is, the scales administered to the students were analysed through SPSS and the other data gained in an open-ended fashion were subjected to content analysis. In this respect, this study bore both quantitative and qualitative features. The study elicited two groups of students with and without learned helplessness. Both groups were identified to attribute success and failure in learning English to different factors. However, students with higher tendency to learned helplessness attributed success to review and good educational background, and failure to lack of self-evaluation and not viewing English as necessary, which were found to be statistically significant. Moreover, both groups were detected to consult to coping strategies in case of an academic failure; however, students with more tendencies toward learned helplessness were found to have higher coping scores even though it was not statistically significant. In contrast, students without learned helplessness were ascertained to have a higher inclination to lifelong learning, which was seen to be statistically significant. As for the relation between these notions, learned helplessness was established to have a positive but weak correlation with problem solving skills. However, learned helplessness was detected to bear a negative and medium level correlation with lifelong learning propensity, which was found to be statistically significant. Accordingly, it was identified that a decrease in learned helplessness predicted lifelong learning tendency in a statistically significant manner. Furthermore, interview results shed light into the students' own perceptions on the reasons of belief in inability to learn English, the interaction among learned helplessness, problem solving skills and lifelong learning disposition, and indicated that university education had a positive influence on their problem solving and lifelong learning inclination for some students.