Ortaokul öğrencilerinin akademik başarı, öğrenme stilleri ve yaratıcı düşünme eğilimlerinin incelenmesi
Examination of secondary school students' academic achievement, learning styles and creative thinking tendencies
  1. Tez No: 681768
  2. Yazar: ÖZGE YÜKCÜ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul öğrencileri, akademik başarı, öğrenme stilleri, yaratıcı düşünme, Secondary school students, academic achievement, learning styles, creative thinking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmanın amacı; ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıları, öğrenme stilleri ve yaratıcı düşünme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın katılımcıları; Gaziantep merkez ilçelerinden birinde bulunan alt sosyo-ekonomik düzeydeki bir ortaokulda, sekizinci sınıfta öğrenim görmekte olan 71 öğrencidir. Bu araştırmada, Grasha-Riechmann (1994) tarafından geliştirilip Sarıtaş ve Süral (2010) tarafından Türkçe' ye uyarlanan Grasha-Riechmann Öğrenme Stili Ölçeği; Torrance (1966) tarafından geliştirilip Aslan (2001) tarafından Türkçe' ye uyarlanan Torrance Yaratıcı Düşünce testi ve öğrencilerin e-okul üzerinden elde edilen ders notları kayıtları, veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Katılımcılardan toplanan veriler; SPSS 22 programına aktarılıp betimsel analizler, Anova ve t-testi analizleri kullanılarak çözümlenmiştir. Yapılan analizlerden elde edilen bulgulara göre; araştırmaya katılan öğrencilerin en çok paylaşımcı öğrenme stline sahip olduğu, bunu sırasıyla rekabetçi, bağımlı ve işbirlikli öğrenme stillerinin izlediği, en az bağımsız ve çekingen öğrenme stillerine sahip oldukları görülmüştür. Öğrencilerin yaratıcılık alt boyutları aritmetik ortalamalarının en yükseğinin akıcılık, ardından orijinallik, en düşüğünün esneklik alt boyutlarına ait olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmaya katılan öğrencilerin; ders notlarının aritmetik ortalamalarının en yüksekten en düşüğe doğru; İngilizce, sosyal bilgiler, matematik, Türkçe ve fen bilimleri şeklinde sıralandığı görülmüştür. Öğrencilerin ders notlarının cinsiyete göre dağılımları incelendiğinde; kız öğrencilerin Türkçe, matematik, fen bilimleri ve İngilizce notları ile genel not ortalamalarının, erkek öğrencilere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin akademik başarıları ile öğrenme stilleri arasındaki ilişki incelendiğinde; Türkçe, sosyal bilgiler ve İngilizce dersleri ve genel not ortalamaları arasında öğrenme stilleri bakımından anlamlı bir fark bulunduğu görülmüştür. Öğrencilerin notlarının hangi öğrenme stilleri arasında anlamlı olarak farklılaştığı incelendiğinde ise; paylaşımcı öğrenme stiline sahip öğrencilerin bağımlı öğrenme stilindeki öğrencilere göre Türkçe dersi ve genel not ortalamalarının anlamlı olarak daha yüksek bulunduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin yaratıcı düşünme becerileri ile akademik başarıları arasındaki ilişki incelendiğinde; bütün alt boyutlara ait puanlar ve toplam yaratıcılık puanları ile farklı derslerin notları arasında anlamlı, pozitif yönlü, düşük ile orta düzey arasında değişen ilişkiler bulunduğu görülmüştür. Bu araştırmaya katılan öğrencilerin öğrenme stillerine göre yaratıcılık testinden aldıkları puanlara göre, en yüksekten en düşüğe doğru; işbirlikli, paylaşımcı, rekabetçi, bağımlı, bağımsız ve çekingen öğrenme stiline sahip öğrenciler şeklinde sıralandıkları görülmüş, ancak; öğrencilerin yaratıcılık puanları arasındaki bu farkların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar, ilgili araştırma sonuçları ve kuramsal açıklamalar bağlamında yorumlanıp tartışılmış; sonuçlar ışığında araştırmaya ve uygulamaya yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is; to investigate the relationship between academic achievement, learning styles and creative thinking skills of eighth grade students. Participants of the research are; 71 students from lower socioeconomic backgrounds and studying in the eighth grade of a secondary school in a central district of Gaziantep. In this study, Grasha-Riechmann Learning Style Scale that was developed by Grasha-Riechmann (1994) and adapted to Turkish by Sarıtaş and Süral (2010); The Torrance Creative Thinking test that was developed by Torrance (1966) and adapted to Turkish by Aslan (2001) and the lecture notes of the students obtained from e-okul were used as data collection tools. The data collected from the participants were transferred to the SPSS 22 program and analyzed using descriptive analysis, Anova and t-test analysis. According to the findings obtained from the analysis made; it has been observed that the students participating in the study mostly have participant learning style; it is followed by competitive, dependent and collaborative learning styles; and they have independent and avoidant learning styles as the least. It has also been found that the highest of the students' arithmetic means of creativity aspects belongs to fluency, followed by originality, and the lowest belongs to flexibility. It has been seen that the arithmetic means of the lecture grades of the students participating in this research have been listed from the highest to the lowest as; English, social studies, mathematics, Turkish and science. When the distribution of students' course grades by gender is examined; it is found that female students' Turkish, mathematics, science and English grades and their overall grade point averages are significantly higher than male students. When the relationship between the academic achievement and learning styles of the students participating in the study is examined; it has been observed that there is a significant difference among Turkish, social studies and English courses' grades and grade point averages in terms of learning styles. When it is examined among which learning styles the students' grades differ significantly; it has been determined that students with participant learning style have significantly higher Turkish course and grade point averages than students with dependent learning style. When the relationship between students' creative thinking skills and their academic achievement is examined; it has been observed that there are significant, positive correlations between the scores of all sub-dimensions and the total creativity scores and the grades of different courses, varying between low and medium levels. When the scores of the creativity test according to the learning styles of the students participating in this study are examined; it has been seen that they are ranked from the highest to the lowest as; students that have collaborative, participant, competitive, dependent, independent and avoidant learning styles, however; it has been determined that these differences between students' creativity scores are not statistically significant. The results obtained from this research have been interpreted and discussed in the context of related research results and theoretical explanations; in the light of the results, recommendations for the future research and practice have been developed.