Türkçede roman adlarının yapısal ve kavramsal analizi (2011 yılının en çok kazanan yazarları listesine göre)
Structural and conceptual analysis of novel titles in Turkish (According to the list of the top winner authors of 2011)
- Tez No: 398255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUNA YÜCEOL ÖZEZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe, roman adları, yapısal ve kavramsal anali, Turkish, novel names, structural and conceptional analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışma, Türkiye Türkçesinde roman adlarının yapısal ve kavramsal analizi üzerinedir. Çalışma kapsamında roman adlarının dilbilgisel ve kavramsal görünümleri bakımından özellikleri ortaya konulmaya çalışılmış; roman adları, elde edilen bulgulara dayanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmada, Forbes / Türkiye Dergisi'nin 2011 yılı Mayıs sayısında yayımladığı En Çok Kazanan Yazarlar Listesi kaynak olarak kabul edilmiştir. Listede 20 yazarın adı geçmektedir. Çalışma, roman türünde eser veren 16 yazarı değerlendirmeye almıştır. Toplamda 138 eser değerlendirmeye dâhil edilmiştir. Roman adlarının analizinde; adbilim, anlambilim, kavrambilim, roman kuramı ve yapısal analize ilişkin kuramsal bir çerçeve çizilmiştir. Yapısal analiz bölümünde ilgili roman adlarının dilbilgisel görünümleri, dizim özellikleri, dizini ve köken bakımından özellikleri incelenmiştir. Kavramsal analiz bölümünde içerik özellikleri, bağdaştırma unsurları, metin özellikleri ve söylem bağlamında roman adları incelenmiştir. Elde edilen bulguların ortaya konulmasında çeviri anlam tekniğine uygun olarak hazırladığımız anket verilerinden elde edilen sonuçlar değerlendirmeye alınmıştır. Roman adları üzerine yürüttüğümüz çalışmamız bulguların yorumlanması ve elde edilen sonuçların paylaşılması ile tamamlanmıştır. Türkçede roman adlarının yapısal ve kavramsal analizi için yaptığımız bu çalışma; adbilimin bir alanı olarak yaratıcı eser adlarının, dilsel ve zihinsel süreçlerimizin yansımalarının kristalize olduğu bir nitelik taşıdığını bize göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This article is about the structural analysis of the Turkish novel names. Within the scope of the study, properties of the novel names according to grammatical and conceptional aspects. In this study, The winningest authors list which was published in Turkish journal Forbes in May, 2011 has been accepted as the source. In the list, there are 20 author names and 16 novelists have been examined. In total, 138 works have been evaluated. As analyzing of the novels, it has been supported with the atrical aspect related to structural analysis such as onomatology, semantics, semasiology and novel theory. As the part of structural analysis; the grammatical aspects, syntagm, index and etymon properties of relevant novel names have been analyzed. In the part of conceptional analysis, content properties, syncretism factors, text and discourse properties of the novel names have been examined. In addition to the results obtained, in accordance with semantical technique, the results of the prepared questionnaire have been included to the study. Finally, the study ends with the interpretation of the examined data and declaration of the obtained results. This study shows us that creative literal works, as a part of onomatology, hold a qualification with regard to the crystallization of echoes of the lingual and mental processes.