Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanlarında özel adlar
Proper names in Ahmet Hamdi Tanpınar's novels
- Tez No: 594745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özel Adlar, Adbilim, Adlar, Onomastik Birimler, Proper Names, Onomastics, Names, Onomastic units
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Çalışmamızın konusu ve içeriği; Ahmet Hamdi Tanpınar'ın“Huzur”,“Saatleri Ayarlama Enstitüsü”,“Sahnenin Dışındakiler”ve“Mahur Beste”adlı romanlarında kullanılan“özel adlar”dır. Bu konu çerçevesinde yazarın söz konusu dört tane romanı taranarak incelenmiş ve“özel adlar”tespit edilmiştir. Bu çalışmamızla Ahmet Hamdi Tanpınar ve eserleri ile ilgili bilgilere bir zenginlik katacağını hedefledik. Çalışmamızın yazarın sözü edilen dört romanı ad bilim yönünden incelemenin, yazarın düşüncelerini ve üslubunu daha iyi değerlendirmede yararlı olacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca bir edebi eser oluşturmada ve ortaya konulan edebi eserin incelenmesinde adbilimin öneminin daha çok kavranacağı düşüncesindeyiz. Tez çalışmamız, Türkçe'yi çok iyi kullandığı defalarca belirtilen bir edebiyatçımızın dilinden hareketle Türkçede özel adların kullanımının nasıl gerçekleştiğine dair bir veri oluşturabilecektir. Bu bakımdan, çalışmamızda, Türkçede“özel ”adlar"ın hem kişisel hem de genel olarak nasıl işletildiğini tespit etmeyi hedefledik.
Özet (Çeviri)
Our studys theme and contex, The proper nuouns are used in Ahmet Hamdi Tanpnar's novels which are called“Huzur”,“Saatleri Ayarlama Enstitüsü”,“Sahnenin Dışındakiler”and“Mahur Beste”. Whitin the frameworkof this subject, writers four novels was examined by scanning and identified“proper nouns”. We targeted to provide circumstances to informations that are related Ahmet Hamdi Tanpınar and his Works. According to us, we need to investigate writers novels which referred first, in terms of onomasiology will be realized in creating and analyzing lityerary work. Our thesis, by the agency of Ahmet Hamdi Tanpınar that is said to use Turkish effectively by every body, will present information about how to use proper nouns in Turkish. From this perpective, in our study, we endeavoured to determine how profer nouns workeither individiual or generally in Turkish.