Türkiye'de terör ve terörle mücadelede bütüncül yaklaşım modeli: Adana örneği
The model of integrated approach in countering terrorism: The case of Adana
  1. Tez No: 398262
  2. Yazar: UĞUR KEMAL EVLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİFE HATUN KILIÇBEYLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Radikalizm, rehabilitasyon, suç önleme, terör, terörizm, Crime prevention, radicalism, rehabilitation, terror, terrorism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Terör sorunu Türkiye ve uluslararası platformda uzun seneler yalnız güvenlik sorunu olarak algılanmıştır. Son yıllarda ise, terör ve terörizm ile mücadelede salt güvenlik odaklı yaklaşımların yetersiz kaldığı, önleme odaklı yaklaşımların bu mücadelenin olmazsa olmaz bir parçası olduğu savunulmaya başlamıştır. Bu çalışma; terörizmle mücadelede tek boyutlu güvenlik veya önleme odaklı stratejilerin yetersiz kaldığı, her iki yaklaşımın entegre bir şekilde terörizmle mücadelede birlikte değerlendirilmesi gerektiği fikrine dayanmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde Terör ve Terörizm kavramları üzerine bir literatür taraması yapıldıktan sonra, Türkiye'de terör, terör örgütleri ve Terörist Kimlik İnşa sürecine etki eden faktörlere değinilmiştir. Daha sonra, İngiltere ve ABD de uygulanmakta olan bazı önleme odaklı çalışmalar incelenmek suretiyle, Terörizmle mücadelede önleme odaklı yapılması gerekenlerin üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde, güvenlik ve önleyici odaklı yaklaşımların eş zamanlı olarak uygulandığı, devlet kurumlarının STK'la uyumlu bir şekilde çalıştığı, terör örgütleri tarafından kazanılmaya çalışılan ve terör örgütleri içerisinde faaliyetli şahısların örgütlü yapılardan uzaklaştırılarak topluma tekrar kazandırılmasının hedeflendiği ve tüm uyarılara rağmen terör faaliyetlerine devam eden Terör örgütlerine yönelik merkezi operasyonlarla terör örgütlerinin son bulmasının amaçlandığı, ''Terörizmle Mücadelede Birey Odaklı Süreçsel Yaklaşım Modeli''ne yer verilmiştir. Ayrıca bu model doğrultusunda terörizmle mücadelede Adana İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 2012-2014 yılları arasında yapılan uygulamalar hakkında kısa bir inceleme yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise, terörizmle mücadelede yapılması gerekenler konusunda sonuç önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
For many years, terrorism has been recognized solely as a security problem in Turkey and in the whole world. In recent years, conducting only security-oriented policies in the fight against terrorism seems to be inadequate and the prevention-oriented approach began to be portrayed as an essential part of this struggle. This study is based on the idea that one-dimensional preventative or security approach cannot handle terrorism, and the integration of both approaches is essential to fight against terrorism. In the first part of the study, a literature review on the concepts of terrorism and terror has been conducted. On the other hand, terrorism and terrorist organizations in Turkey, and factors affecting the process of“terrorist identity construction”were examined. Some of the prevention-oriented activities which are being implemented in Britain and the United States have also been emphasized in the study in order to focus on what needs to be done to fight against terrorism. In the last part of the study, '' Individual Centered Prosedural Approach (ICPA) Model'' is examined, in which security and prevention-oriented approaches are applied simultaneously. This model isa compatible way for state institutions and NGOs to work together for reintegrating those who were recruited by terrorist organizations into society. This model also encourages police and military operations against the terrorist organizations which continue their terrorist activities despite all the warnings. On the other hand, Adana Police Department, which adopted and implemented this model between 2012 and 2014, was examined as a case study.In the conclusion part of the study, several policy implications regarding countering terrorism were discussed.