İnsancıl değerler eğitim programı'nın hayvan temalı etkinlikler aracılığıyla okul öncesi eğitimde uygulanması
Implementation of humane education in early childhood education via animal-themed activities
- Tez No: 398263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EBRU DERETARLA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, değerler eğitimi, insancıl değerler eğitim programı, Early childhood education, values education, humane education program
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Son zamanlarda gittikçe artan şiddet olaylarının toplumsal huzur ve güveni bozduğu görülmektedir. Son elli yıl içinde yapılan birçok araştırma erken çocukluk öykülerinde yatak ıslatma, yangın çıkarma ve hayvanlara zulmetme davranışının varlığının; gelecekte şiddet eğilimine işaret ettiğini ortaya koymuştur. Literatürde çocukken hayvanlara zulmeden insanların, büyüdüklerinde insana karşı da şiddet göstermeleri arasında bir bağ olduğunu gösteren birçok araştırma da bulunmaktadır. İnsancıl Değerler Eğitim Programının (İDEP) temelini; değer verme, saygı ve sorumluluk oluşturmaktadır. İDEP'in amacı, hayvanlarla ilgili ders ve etkinliklerle saygı ve sorumluluk gibi değerleri öğreterek insan ve hayvanlara karşı olumlu davranışlar kazandırılmasını sağlamaktır. Okul öncesi dönemde çocuklar gelişimsel özelliklerine bağlı olarak değer verme, saygı ve sorumluluk gibi soyut kavramları anlamakta zorluk yaşarlar. İDEP bu gibi soyut kavramların somutlaştırılmasında her yaştaki insan için önemli deneyimler sağlar. Bu araştırmanın amacı 54 – 66 ay arasındaki çocuklara 8 hafta boyunca hayvanları konu alan Türkçe, drama, sanat etkinlikleri ve alan gezileri gibi etkinlikler aracılığıyla uygulanan İDEP' in, uygulama sürecinin ve yansımalarının farklı bakış açılarından yola çıkılarak betimlenmesidir. Bu çalışmada, çalışmanın amacına uygun olarak yorumlamacı bakış açısını içeren nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Sonuç olarak; İDEP'in Türkiye'de uygulanan okul öncesi eğitim programıyla bütünleştirilerek uygulanabileceği, saygı, sorumluluk ve merhamet gibi değerlerin kazanılmasında faydalı olduğu, çocukların bilişsel ve sosyal- duygusal gelişimlerine ve hayvanlara yönelik olumlu tutum ve davranışlar kazanmalarına katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Recently, it has seen that ever-mounting violence damages social rest and confidence. Many studies conducted in the last fifty years revealed that the presence of nocturnal enuresis, arson and cruelty to animals in early years indicate to violence tendency in later. In the literature, there are many studies found that there is a relationship between childhood cruelty to animals and violence to humans in adulthood. The basis of HEP is consists of reverence, respect and responsibility. The aim of HEP is to provide people to gain positive behaviors towards human and animals by teaching values like respect and responsibility with lessons and activities related to animals. Children in early childhood period have difficulty in understanding abstract concepts such as reverence, respect and responsibility dependent on their developmental features. HEP provides significant opportunities people of all ages to concretize these abstract concepts. The aim of this study is to describe the implementation process and the reflection of HEP that applied via the activities such as Turkish, drama, art and field trip by setting out different points of view. In the current study, case study among qualitative research methods that include interpretative view was used. As a result, it was found that HEP can be appplied by integrating with our early childhood education program and it is beneficial to gain values such as reverence, respect and responsibility. In addition, it was revealed that HEP contributes to children's cognitive and social-emotional development and gaining positive attitudes and behaviors towards animals.