Vahyin başlangıcıyla ilgili siyer kaynaklarındaki rivayetlerin değerlendirilmesi
Evaluation of accounts in the Siyar sources on the beginning of revelation
  1. Tez No: 398272
  2. Yazar: ŞÜKRAN ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YAHYA AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İlk vahiy, peygamber, kıssa, tehannüs, cahiliye, First revelation, prophet, qissa, tahannus, jahiliyya
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Hz. Peygamber'e ilk inen vahyin ne olduğu meselesi Siyer, Hadis ve Tefsir alanlarının ortak çalışma alanlarına girmektedir. İlk vahyin ilk dönem kaynaklarında nasıl ele alındığı konusunu İslâm tarihi açısından ele aldığımız bu çalışmamız esas itibariyle giriş ve iki bölümden müteşekkildir. Girişte konunun amacı, önemi ve kapsamı hakkında bilgi verilmiş, ayrıca özet bir şekilde hicrî ilk üç asırda Siyer yazıcılığının tarihî seyrinden, vahiy ve nübüvvet kavramlarından bahsedilmiştir. Birinci bölümde Mekke toplumunun dinî yapısı, mevcut dinler ve müntesipleri, dinî uygulamalar ile Hz. Peygamber'in risâlet öncesi dinî hayatı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Hz. Peygamber'in nübüvvetle görevlendirilmesinden önce tehannüs gibi hazırlık safhası olarak nitelenen konular ve nübüvvet alâmetleri meselesi ele alınmıştır. Daha sonra ilk vahiyle ilgili hicrî ilk üç asra ait siyer kaynaklarındaki rivayet malzemeleri belirli bir tasnif içerisinde ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Son olarak Câhiliye'den başlayarak İslâmî dönemde de devam eden Arap kıssacılık geleneğinin bahsi geçen rivayetlere etkilerinin bulunup bulunmadığına dair değerlendirmelerin yer aldığı bir kısım eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The problem of identifying the first revelation descended upon the Prophet Muhammad is a problem that is dealt with by Siyar, Hadith and Tafsir fields. This study in which we studied the ways how the first revelation was dealt with in the early sources in terms of Islamic history basically consists of an introduction and two chapters. In the introduction we first gave information about the aim, importance and scope of the subject and then talked briefly about the historical development of Siyar literature in the first three centuries of hegira, and about the concepts of revelation and prophethood. In the first chapter, the religious situation of Meccan society, the then religions and their adherents, religious practices and the life of the Prophet Muhammad before his prophethood are given information. In the second chapter, matters of preparatory period described as tahannus before the prophethood of the Prophet Muhammad and the signs of prophethood are dealt with. After that, accounts about the first revelation in the siyar works composed in the first three centuries are examined in a certain classification in detail. Finally, a chapter is added to the study in which we discussed whether the Arab tradition of narration (qissa) beginning from the Jahiliyya and going on in the Islamic period had an influence on the accounts in question.