Farklı kültürlerde ebeveyn ve çocukların oyun algısına yönelik bir araştırma
A research on the perception of play in parents and children from different cultures
- Tez No: 398273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN ÖZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn oyun algısı, çocuk oyun algısı, kuşaklar arası oyun, kültürler arası oyun, Parents perception of the play, Perception of children's play, Intergenerational play, Intercultural play
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırmada farklı alt kültürlere sahip (Türk, Kürt, Türk/köy) düşük sosyo-ekonomik düzeydeki ebeveyn ve çocukların oyun hakkındaki algıları incelenmiştir. Araştırmada tabakalı amaçlı örnekleme yöntemi doğrultusunda katılımcıların bir kısmı Mersin il merkezi Akdeniz İlçesinden sosyoekonomik düzeyleri ve etnik kökenleri dikkate alınarak belirlenmiştir. Diğer katılımcılarda Mersin il ve ilçe merkezine uzak olması dikkate alınarak yine tabakalı amaçlı örnekleme yöntemi doğrultusunda Olukkoyağı Köyünden seçilmiştir. Çalışmanın örneklemi Akdeniz İlçesinde iki farklı etnik kökenden (Türk/Kürt) ve köyde yaşayan Türk ailelelerden her gruptan altı aile toplamda 18 aile ve 54 katılımcıdan oluşmaktadır. Çocuklar her grup için üç kız ve üç erkek olarak seçilmiştir. Araştırmada veri toplamak için Demografik Bilgi Formu ve yarı yapılandırılmış olarak Ebeveyn Görüşme Soruları ve Çocuk Görüşme Soruları kullanılmıştır. Katılımcıların görüşme sorularına verdiği cevaplar doğrultusunda toplanan veriler demografik bilgi formundaki bilgiler de dikkate alınarak içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları üç farklı kültürde, alt sosyoekonomik düzeyde ebeveyn ve çocukların oyun ile ilgili görüşlerinin kültürden çok bağlamın etkisine göre değiştiğini ortaya koymuştur. Çalışmada ebeveyn ve çocuklara beş boyutta (oyun algısı, ebeveynin oyuna katılımı, oyun mekânı, oyun materyali, oyun arkadaşı) sorular sorulmuş, bu sorular doğrultusunda ortaya çıkan bulgularda kültürden çok bağlamın etkisinin oluşması araştırma sonuçlarında her boyutta köy-şehir ayrımının tekrarlanmasına neden olmuştur. Çalışmada aynı kuşaktan farklı etnik kökenden gelen katılımcıların algılarında belirgin bir farklılaşmaya rastlanmazken, aynı etnik kökenden ebeveyn ve çocuklar arasında görüşlerin farklılaştığı görülmüştür. Kuşaklar arası algıların değişimi oyun etkileşimlerinde belirgin olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research have different sub-cultures (Turkısh-Kurdish-Turkish/village) perceptions about the play low socio-economic status of participants from two generations were examined. Some of the participants in the survey stratified sampling method in accordance with the purposes of Akdeniz street of Mersin neighborhood considering socio-economic status and ethnicity were determined. Other participants also considering the remoteness of Mersin province and district centers have been selected again fort he stratified sampling method in accordance with Olukkoyağı Village. The sample of the study from two different ethnic backgrounds in the neighborhood of the Akdeniz street (Turkish-Kurds) 24 (12 mother, 12 father), who lived in the village 12 (6 mother, 6 father) consists of 18 participants with a total of 36 children and their parents, including parents. Demographic Data Sheet as data collection tools in the research, Parents and Child İnterview Sheet Form is used. The data gathered in line with the responses to interview questions participants considering demographic information in the form of information were analyzed by content analysis. Research findings revealed that three different cultures and two generations from the lower socio-economic level of participants vary according to the influence of the culture of opinion about the play more respect. The five dimensions of both generation in the study (play perception, parental participation in the play, the play space, play substrate material, playmate) were asked questions. The formation of the culture in this very context, questions arise on the findings of the research results led to repeated seperation of villages, cities of all sizes. The study participants from different perceptions of the same generation as a distinct ethnic differentiation, the frequency was observed that differentiation of opinion between different generations of the same ethnic origin.