Küresel kriz yönetiminde para politikalarının etkinliği
Monetary policy efficiency in global crisis management
  1. Tez No: 398304
  2. Yazar: BURAK UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Kriz, Para Politikası, Gelişmiş ekonomiler, Gelişmekte olan Ekonomiler, TCMB, FED, ECB, Global Crisis, Monetary Policy, Advanced Economies, Emerging Economies, CBT, FED, ECB
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
2008 Küresel krizi sürecinde gerek gelişmiş ekonomilerde gerekse de gelişmekte olan ekonomilerde merkez bankacılığı anlayışı değişmiş ve iktisat politikasında para politikasının önemi artmıştır. Küresel kriz sürecinde, krizden önceki süreçte tek amacı fiyat istikrarı, politika aracıysa genelde sadece politika faizi olan para politikası ve merkez bankaları sorgulanmaya başlanmıştır. Bu süreçte merkez bankaları birden fazla amaca yönelmiş ve politika araçlarında çeşitliliğe gitmişlerdir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, küresel kriz sürecini, bu süreçte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde uygulanan para politikalarını ve bu süreçte 2010 sonundan itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın para politikasının etkinliğini incelemektir. Çalışmada gelişmiş ekonomi olarak Amerika merkez bankası ve Avrupa merkez bankası; gelişmekte olan ekonomi olarak ise TCMB'nin para politikası uygulamaları ele alınmaktadır. Elde edilen sonuçlar, TCMB tarafından uygulanan yeni para politikası bileşiminin finansal istikrar alanında genelde başarılı ancak fiyat istikrarı alanındaysa genelde başarısız olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the 2008 Global Crisis process, the conception of central banking changed in both advanced economies and emerging economies; and also, importance of monetary policy increased in economic policies. During the global crisis, monetary policy and central banks, previously whose sole purpose had been price stability and instrument had been just policy rate in general, started to be questioned. While this period, central banks headed for more than one purpose and instrument. In this context, the aim of this study is to examine the global crisis process, monetary policies of the emerging and developed economies in the meantime and efficiency of CBT's monetary policy since the end of 2010. In this study, -as developed economies- the FED's and ECB's monetary policy implementations and -as an emerging economy- CBT'S monetary policy implementations examined. According to the results obtained, it's seen that CBT's new monetary policy mix is generally successful in financial stability but unsuccessful in price stability.