Mehmed Şâkir'in Bahâristan şerhi (s.279-607) İnceleme- Metin
  1. Tez No: 398305
  2. Yazar: ERSOY ZEYBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şerh, Şerh-i Bahâristan, Mehmed Şâkir Efendi, Abdurrahman Câmî, metin inceleme, The Explanation, Şerh-i Baharistan, Mehmed Şâkir Efendi, Abdurrahman Câmî, examining the text
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Molla Câmî Fars edebiyatının büyük bir şairi olmakla birlikte İslam coğrafyasında yetişen önemli bir âlim ve mutasavvıfdır. Onun yazdığı Bahâristan eseri oldukça zengin bir muhtevaya sahip olup, ilgilenenler tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle okunmaktadır. Bu nedenle Türk edebiyatında Bahâristan'a hatırı sayılır ölçüde şerhler yazılmıştır. Bahâristan'a yazılan şerhlerden birisi de Mehmed Şâkir'in Şerh-i Bahâristanıdır. Araştırmamızın konusunu Mehmed Şâkir'in Şerh-i Bahâristanının muhteva ve şerh geleneği açısından incelenmesi oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda şerhin 279-607. sayfa aralığı çeviriyazı metne aktarılmıştır. Metin kısmından yola çıkılarak şerhin metodu, yazılış amacı, muhtevası ve dil özellikleri üzerinde durulmuştur. Şerh-i Bahâristan, dönemindeki şerh geleneği ve metodunu yansıtması açısından önemli bir yere sahiptir. Ele aldığı konular Bahâristan'ın yazıldığı dönemin kültürel ve sosyal özellikleri hakkında önemli bilgiler içermektedir. Sonuç olarak çalışmamız Şerh-i Bahâristan'ın Türk edebiyatında şerh geleneği arasındaki yerini tesbit etmek amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Molla Câmî is one of the greatest poet of the Persian Literature and also an important wise and sufi who grew up in Islam geography. The work, called Bahâristan, which was written by him has a quite rich content and is read with a great interest and admiration by the people who are interested in it. That is why a lot of explanations for Bahâristan were written in Turkish Literature. One of these explanations is Mehmed Şâkir's Şerh-i Bahâristan. Examining Mehmed Şâkir'in Şerh-i Bahâristan in terms of the content and method of the explanation forms our research subject. For the purposes of this study, the pages from 279 to 607 are cited into text transcription. Starting from the text, the emphasis is put into the method of Şerh-i Bahâristan, its purpose of writing, content and language properties. Şerh-i Bahâristan has a key position in terms of reflecting the tradition and method of the explanation in its own period. The topics, which Şerh-i Bahâristan deals with, consist of important information about the cultural and social features of the term when Bahâristan was written. As a result, the present study was prepared with the aim of deciding the place of Şerh-i Bahâristan among the tradition of the explanation in Turkish Literature.