Manisa ili Turgutlu ilçesinde icra edilen si akortlu orta zurnanın tavırsal özelliklerinin otantisite bağlamında tespit ve analizi:Subaşı mahallesi örneği
Determining and analyzing the genre characteristics of si̇ voiced mid-zurna's performed in turgutlu county of the city of Mani̇sa:Subaşı district sample
  1. Tez No: 398309
  2. Yazar: YUNUS EMRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ONER UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Turgutlu, Subaşı Mahallesi, Si Kararlı Orta Zurna, Otantisite, İcra, Turgutlu, Subaşı District, Si Voiced Mid-Zurna, Authenticity, Performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez konusu, kültürlerin taşıyıcısı rolünü üstlenen sözlü gelenek ürünlerinin belli başlı yapı taşlarından olan Türk Halk Müziği alanı içerisinde eşlik sazı olarak yer alan Manisa İli Turgutlu İlçesi Subaşı Mahallesi örneğinde; yöreye özgü si kararlı orta zurnayı icra eden mahalli sanatçılar, onların icra özellikleri ve ilk kez kayıt altına alınan eserlerin otantisite bağlamında tespiti ve analizini içermektedir. Halk kültürünün geleneksel unsurlarının giderek yozlaşıp yok olduğu bilinen bir gerçektir. Bu gerçeklik; geçmişe özlemi, sahiciliği ve aynı zamanda özgünlüğü temsil eden otantisite kavramında ifadesini bulmaktadır. Bu bakış açısı doğrultusunda ele alınan araştırma konusuyla ilgili daha önce sistematik bir çalışmanın olmaması, alanda bir eksiklik olarak görülmüştür. Bu problemin çözümü için öngörülen model, tarama modeli ve yöntem ise alan araştırması yöntemidir. Alan araştırmasına bağlı teknikler olan yarı yapılandırılmış görüşme ve katılımlı gözlemler sonucu elde edilen veriler görsel-duysal olarak kayıt altına alınmıştır. Bu verilerin incelenmesi sonucunda daha önce hiç kayıt altına alınmamış uzun hava tarzındaki halk ezgilerin varlığı tespit edilmiş ve ilk kez metne dökülmüştür. Bu ezgileri seslendiren ve her biri geleneği temsil ettiği öngörülen mahalli sanatçıların icra özellikleri, benzerlik ve farklılıklar açısından otantisite bağlamında analiz edilmiş ve sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmanın, konuyla ilgili araştırma yapacak olan diğer araştırmacılara kaynaklık edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis involves the local artists performing indigenous si voiced mid-zurna – which exists as accompany instrument in Turkish Folk Music, which is among the major touchstones of oral tradition products that bear the conveyor role of cultures – within the sample of Subaşı District in Turgutlu County of the city of Manisa, their performance characteristics and determination and analysis of their works recorded for the first time within the context of authenticity. It is a well-known fact that the traditional elements of folk culture are getting more and more degenerated and vanishing. This reality finds its meaning in the concept of authenticity that represents longing for the past, authenticity and at the same time originality. The fact that there is no previous systematic study on the research subject approached in line with this point of view is considered as a lack in the area. The model proposed for the solution of this problem is survey model and the method is field research. The data acquired through semi-structured interview and participant observations both of which are among the techniques of field research were recorded audiovisually. As a result of the analyses of these data, the existence of folk tunes in unmetered folk song type that hadn't been recorded before was determined and they were put down on paper for the first time. The performance characteristics of the local artists who perform these tunes and every one of whom is considered to represent the tradition were analyzed in terms of their similarities and differences within the context of authenticity and conclusions were reached. It is thought that this study could be a resource for other researchers of the subject.