Kurumsal sosyal sorumluluğun gelişmeleri ve Türkiye'deki işletmeler üzerindeki etkileri
Turkey applied in accordance whit the development of their corporate social responsibility and development
  1. Tez No: 398310
  2. Yazar: SALİH ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARMAN TEVFİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal Yönetim, Vakıf, Reklam, Sponsorluk, Corporate Social Responsibility, Corporate Governance, Foundation, Advertising, Sponsorship
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Geride bıraktığımız yıllarda yaşanan gelişmeler hem yönetim alanında hem de işletmelerin işlevleri konusunda değişimlere neden olmuş ve günümüzdeki mevcut işletme stratejilerinin oluşmasında etkili olmuştur. İşletmelerin iç ve dış paydaşları ile olan ilişkilerinde etki yaratan bu gelişmeler, son yılların en çok konuşulan ve tartışılan konularından biri olan kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) kavramının ortaya çıkmasında etkili olmuştur. İşletmeler ve toplum açısından bu denli önemli bir konuda işletmelerin sorumluluklarını ne düzeyde gerçekleştirdiklerini ortaya koymak ve bununla ilişkili olarak KSS'nin önemini ortaya koymak için çalışmamızın konusu kurumsal sosyal sorumluluk olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada Türkiye'nin en büyük 3 holding düzeyindeki“KSS”raporları incelenerek, Türkiye'de ki işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılmalarına etki eden etmenler değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Türkiye'deki kavramsal karışıklığa sebep olan vakıf, yardımseverlik, reklam, sponsorluk ve ülkedeki işletmelerin dahil olduğu kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine tanımsal ve işlevsel olarak bir açıklama getirmek amaçlı, Türkiye'nin ilk ve köklü üç aile şirketi ve aynı zamanda şirket kurucularının temellerini attığı vakıfların ülkemizde gerçekleştirmiş oldukları sosyal sorumluluk faaliyetlerini içerik analiz yöntemi ile incelenmiştir. Yayınlanan KSS raporların içerikleri yeterli olmakla birlikte, raporlarda belirtilen KKS uygulamalarının yeterliliğini değerlendirecek kriterler olmadığından bu yönde bir değerlendirme yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Changes in the previous year have led to progress in the business areas. These changes mainly affected both the management functions and has been influential in the formation of the contemporary business strategy. The developments have impacted fundamentally on the business relations with internal and external stakeholders. On the other hand corporate social responsibility has been debated on considerably in the recent years (CSR). CSR has been influential in the development of the idea. The developments have impacted hugely in terms of business and the public responsibilities and have led to the thought of the society assuming that they carry out their responsibilities in what is an important issue to the entity level. The aim of our study is to demonstrate the importance of CSR as it has been identified equally associated with corporate social responsibility. In this study, three in Turkey's largest conglomerate level“CSR”reports have been examined, the factors affecting the businesses to participate in corporate social responsibility activities in Turkey aimed to be evaluated. Foundations affecting conceptual confusion in Turkey, effectiveness, advertising, sponsorship and the details will be highlighted as descriptive of the corporate social responsibility activities involving business in the country and the efficiency. Turkey's first and long-established family of three companies and similarly companies in our country of the fundamentals that laid the foundations of its founders. It was investigated by social responsibility activities they have carried out a content analysis method. Although content enough with the release of the CSR report, an assessment could be made in this direction is not to evaluate the appropriateness of the criteria stated in the report CGS application.