Gaziantep barakları anonim halk edebiyatı ve halk kültürü araştırması
Anonymous folk li̇terature and folk culture research of Gazi̇antep's baraks
  1. Tez No: 398325
  2. Yazar: CEVDET AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ARTUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk kültürü, halk edebiyatı, Gaziantep, barak, barak odası, Folk culture, folk literature, Gaziantep, barak, barak room
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 566
Özet
Gaziantep Türk kültür coğrafyasının önemli kavşak noktalarından birisidir. Bu bağlamda Gaziantep, dünden bugüne çeşitli Türkmen gruplarına ev sahipliği yapmıştır. Bununla birlikte Gaziantep, güneyden gelen Türkmen grupların Anadolu'ya geçiş yollarından birisi de olmuştur. Siyasal anlamda Memlüklüler, Dulkadiroğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti idaresi bu bölgede varlık göstermiştir. Osmanlı Devleti, doğudan gelen Türkmen gruplarını iskâna tabi tutarken Barak Türkmenlerini bugün bir bölümü Suriye topraklarında bölgeye yerleştirmiştir. Günümüzde Gaziantep merkez, Nizip, Oğuzeli ve Karkamış'ın ilçe merkezleriyle köylerinde yaşayan Baraklar, halk edebiyatı ve halk kültürü bakımından zengin kültürel varlığa sahiptir. Bu çalışmada, Gaziantep Baraklarının söz konusu bu kültür varlığı,“Gaziantep Barakları Anonim Halk Edebiyatı ve Halk Kültürü”adı altında incelenmiştir. Çalışma, dört bölümden meydana gelmektedir. Çalışmada, Gaziantep Baraklarının anonim halk edebiyatı ve halk kültürü ürünleri konularında derleme, tasnif ve değerlendirme yapılmıştır. Gaziantep Baraklarının, tespit edilen anonim halk edebiyatı ve halk kültürü ürünlerinin, genel Türk halk edebiyatı ve halk kültürü içerisindeki yeri, benzerlik ve farklılıklar bakımından ortaya konulmuştur. Çalışmanın son bölümünde Barak halk kültüründe eski kültür izleri aranmıştır. Konuyla ilgili olarak yazılı, sözlü ve elektronik kaynaklardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gaziantep is one of the significant conjuction points of Turkish Culture Geography. In this respect. Gaziantep has hosted various Türkmen groups from yesterday to today. At the same time, Gaziantep has been one of the passangeways to Anatolia of Turkmen groups coming from South. In political way, The Mamluks, Beylik of Dulkadiroğulları and Ottoman Goverment Administration have presented in this region. As Ottoman Goverment has exposed Turkmen groups coming from East to inhabitation, Ottoman Goverment has hosted Barak Turkmens to region whose division is in Syria soils nowadays. Baraks who have lived in Gaziantep center, Nizip, Oğuzeli and Karkamış'n district centers and villages have rich cultural asset in the aspect of folk literature and folk culture. In this work, Gaziantep Baraks's this culture asset at issue was searched under the name of“Gaziantep Baraks Anonymous Folk Culture”. Work consists of four sections. Collecting, classification and avaluation about topics of Gaziantep Baraks Anonymous folk literature and folk culture products were done in work. Gaziantep Baraks's detected Anonymous folk Literature and folk Culture products were put forward place in general Turkish folk literature and folk culture in respect to similarty and diffirences. Written, oral and electronic resources about topic were benefitted.