Gaziantep barakları ağzı
The Dialect of baraks in Gaziantep
  1. Tez No: 89593
  2. Yazar: RIZA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ AKALIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız araştırması, Anadolu ağızları, Baraklar, Gaziantep, Güney-Doğu Anadolu, Dialectology, Anatolian Dialects, Baraks, Gaziantep, South-eastern Anatolia
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 528
Özet
ÖZET GAZİANTEP BARAKLARI AĞZİ Rıza GÜL Doktora Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ş. Halûk AKALIN 1999, XV + 507 sayfa Bu çalışma Gaziantep Barakları ağzının ses bilgisi ve biçim bilgisi özelliklerini tespit etmek ve açıklamak için yapılmıştır. Çalışma“Giriş”,“Ses Bilgisi”,“Biçim Bilgisi”,“Sonuç”,“Metinler”ve“Dizin”bölümlerini kapsamaktadır. Giriş bölümünde, Gaziantep Baraklarının Gaziantep'te yaşayan diğer Türk toplulukları arasındaki yeri;“Barak”kelimesinin etimolojik incelemesi; Gaziantep Baraklarının tarihçesi ve sosyo-kültürel temelleri üzerinde durulmuştur. Ses Bilgisi bölümünde, Gaziantep Barakları ağzında geçen ünlüler, ünsüzler ve bunların özellikleri; ses olayları incelenmiştir. Biçim Bilgisi bölümünde, kelime yapımı, isim ve fiil çekimleri, kelime türleri tek tek ele alınıp incelenmiştir. Sonuç bölümünde, Gaziantep Barakları ağzının temel nitelikleri özet halinde verilmiştir. Metinler bölümünde 1995-1997 yıllarında Gaziantep il merkezi; Nizip, Karkamış ilçe merkezi ve bunlara bağlı köylerden derlenen toplam 46 metin yer almaktadır. Dizin bölümünde, derlenen metinlerin kelime dizin' i bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY THE DIALECT OF BARAKS IN GAZİANTEP Rıza GÜL Ph.D. Thesis, The Department of Turkish Language and Literature Supervisor: Prof. Dr. Ş. Halûk AKALIN 1999; XV + 507 pages This study was carried out to determine and explain phonological and morphological characteristics of the dialect of Baraks in Gaziantep. The study involves the parts“Introduction”,“Phonology”,“Morphology”,“Conclusion”,“Texts”and“Index”. In the part“Introduction”we dwelt upon the place of Gaziantep Barak among other Turkish communities, the etymological study of the world“Barak”, and the history and socio-cultural basis of Baraks. In the phonology part, the vocals and consonants as well as their characteristic and voice phenomena were investigated. In the morphology part, word building, noun ending and verb conjugations, kinds of word were studied separately. In the part“texts”, there are 46 texts compiled from Gaziantep, Nizip, Karkamtş as well as their villages between the years 1995-1997. In the part“Index”, the list of the texts compiled was included.