Barak türkülerinin dili
The language of folk songs of Barak
  1. Tez No: 840044
  2. Yazar: İLKCAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Dil Bilgisi, Barak Türkmenleri, Barak Türküleri, Language, Grammar, Barak Turkmens, Folk Songs Of Barak
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Barak türkülerinin dil yönünden incelenmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Malazgirt Savaşı'nın öncesinde ve sonrasında yapılan göçler sonucunda Türkmenler, Anadolu ve Suriye coğrafyasına yerleşmişlerdir. İç Anadolu'dan Rakka ve Culab bölgesine iskân edilen Türkmenler şimdiki yaşadıkları Gaziantep civarına yerleşmişlerdir. Bugün özellikle Gaziantep'in Nizip, Oğuzeli ve Karkamış ilçelerinin Suriye sınırını takip eden çizgisinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Söz konusu bölge Barak Ovası olarak adlandırılmaktadır. Barakların yurt edinme mücadelesini anlatan türküler, köy odalarında yüzyıllarca söylenerek sözlü edebiyat sayesinde günümüze ulaşmıştır. Bu türkülerin konusu; bazen acıları anlatan bir ağıt, bazen kahramanlıkları anlatan bir destan, bazen de sevdaları anlatan bir çığlıktır. Barak ozanlarının dile getirdiği türküler bu çalışmada hem içerik hem de dil yönünden incelenmiştir. Ayrıca çalışmanın konusunu teşkil eden bu türküler hikâyesi ile ele alınıp ağız özellikleri ve dil bilgisi bakımından incelenmiştir. Baraklar ve Barak türküleri birçok çalışma ile ele alınmıştır. Ancak bu türkülerin dil yönünden incelenmesi bir eksiklik olarak görüldüğü için bu çalışma hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of the linguistic examination of folk songs of Barak. As aconsequence of the migrations before and after the Battle of Manzikert, Turkmens settled down in the geography of Anatolia and Syria. Turkmens, who were settled down in the Raqqa and Julab region from Central Anatolia, settled down around Gaziantep, where they live today. Today, they live especially in the Nizip, Oğuzeli and Karkamış districts of Gaziantep, which follow the line of the Syrian border. The region aforementioned is called Barak plain. Folk songs that tell the struggle of the Baraks who try to acquire a homeland have been sung in village rooms for centuries and have survived to the present day owing to oral literatüre. The theme of those folk songs are sometimes a requiem telling about miseries, sometimes a saga telling about valors and sometimes an outcry telling about longings. The folk songs which were sung by Barak bards were examined in this study in terms of both content and language. Besides that, these folk songs, which puts the subject of the study together, were dealt with their story and examined in terms of dialect features and grammar. Baraks and Barak folk songs have been handled through many studies for many times. However, this study was prepared due to the fat that the linguistic examination of those folk songs is seen as a deficiency.