İşletme yönetiminde tasarruf tedbirleri duyarlılığının geliştirilmesi
Improving sensitivity of savings cautions in business management
  1. Tez No: 398328
  2. Yazar: SAVAŞ AR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT CELAL BARLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Kar, Strateji, Büyüme Stratejisi, Yatırım, Çeşitlendirme Stratejisi, Geri çekilme Stratejisi, Tasarruf Stratejisi, Verimlilik, Business, Profit, Strategy, Growth Strategy, Investment, Diversification Strategy, Retreat Strategy, Savings Strategy, Productivity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İşletmelerin kurulma amacı mal veya hizmet üreterek, bu ürettiklerini müşterilerine satıp kar elde ederek işletme ömürlerini sürdürmektir. İşletmelerde bu amaçlarına ulaşabilmeleri için stratejiler belirlenir ve uygulamaları yapılır. İşletmede işler iyi işlemekteyse büyüme stratejisini benimseyerek yeni yatırımlara karar verebilmektedir. Bazen de işletmeler zor günler yaşayabilmektedir. O zaman da başka stratejileri benimseyip uygulayabilmektedirler. Örneğin çeşitlendirme stratejisini, geri çekilme stratejisini ya da tasarruf stratejisini uygulamaya başlayabilmektedirler. Böylece amaçlarına ulaşabilmek için farklı stratejileri benimseyerek uygulayabildikleri görülmektedir. Burada sözü edilen ve tez çalışmasında araştırılan tasarruf stratejisi işletmelerin zorluklarla karşı karşıya geldikleri zamanlarında benimseyerek uyguladıkları bir stratejiyi oluşturmaktadır. Uygulaması, genel olarak, işletmenin belirli bir süreliğine yatırımlarından vazgeçmesi ve işletme içi verimliliğe odaklanması şeklinde yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the establishment of businesses is by producing products or services, selling those to their customers, so gaining profit and prolonging their life. To arriving this aim, in businesses strategies are determined and then applied. When things are going well in a business then by adopting growth strategy this business decides to make new investments. But sometimes things can going wrong, so the business may live a difficult period. At that time a business can apply other strategies. For instance the business can begin to apply diversification strategy, retreat strategy or savings strategy. By these ways, it's seen that they can apply different strategies to could arrive their aims. Mentioned here and researched during this thesis work, savings strategy is a strategy that businesses embrace it when they came face to face with difficulties, at that time, they can apply this strategy. In general its implementation is making as giving up from investments for a given period by the business, and focusing to internal productivity.