Bireylerin ebeveynlerinin göstermiş oldukları ebeveyn tutumu ile sahip oldukları düşünme stilleri arasındaki ilişki
They showed their parents the parents of i̇ndividuals with attitude owned relationship between thinking style
  1. Tez No: 398337
  2. Yazar: SİNEM KARASAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Düşünme stili, anne baba tutumları, Parental attitudes, thinking styles
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışma, bireylerin ebeveynleri tarafından gösterilen ebeveyn tutumları ile sahip olduğu bütünsel ve ayrıntısal düşünme stilleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, 75 kadın, 44 erkek olmak üzere toplam 119 kişi dahil edilmiştir. Çalışmaya katılanların algıladıkları anne baba tutumlarını ölçmek amacıyla Ana Baba Tutumları Ölçeği (ABTÖ), bütünsel ve ayrıntısal düşünme stillerini ölçmek amacıyla Düşünme Stilleri Envanteri (DSE), demografik özelliklerini öğrenmek amacıyla Sosyodemografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Bu çalışmada verilerin analizi için SPSS for Windows 17.00 programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre bireylerin ebeveynlerinin göstermiş oldukları anne baba tutumları (bireylerin algıladıkları ebeveyn tutumu) ile sahip oldukları bütünsel ve ayrıntısal düşünme stilleri arasında anlamlılık olduğu görülmüştür. Bütünsel düşünme stili ile demokratik ve otoriter anne baba tutumu arasında olumlu yönde anlamlılık olduğu tespit edilmiştir. Demokratik ya da otoriter tutuma sahip ebeveynlerle yetişen bireylerin bütünsel düşünme stiline sahip oldukları ortaya konmuştur. Ayrıntısal düşünme stili ile koruyucu-istekçi anne baba tutumu arasında olumlu yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Koruyucu-istekçi tutuma sahip ebeveynlerle yetişen bireylerin ayrıntısal düşünme stiline sahip oldukları ortaya konmuştur. Bütünsel düşünme stili ile koruyucu-istekçi anne baba tutumu arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Ayrıntısal düşünme stili ile demokratik ve otoriter anne baba tutumu arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to examine the relationship between parental attitudes towards the children and the global and local thinking styles adopted by these children. A total of 119 (75 females and 44 males) people participated in this study. Parental Attitutes Scale was used to determine the participants' perception of parental attitudes. Thinking Styles Inventory was used to determine the global and local thinking styles and Sociodemographic Information Form was used to learn about demographic attributes. SPSS for Windows 17.00 Programme was used for data analysis in the study. According to the research findings, there was relevance between the parental attitudes towards children (children's perception of parental attitutes) and the global and local thinking styles adopted by these children. It was determined that there was positive relevance between global thinking style and democratic and authoritarian parental attitudes. It was found that the people who were raised by democratic or authoritarian parents have global thinking style. It was found that there was positive and meaningful relevance between local thinking style and protective – demanding parental attitude. It was revealed that the people who were raised by protective – demanding parents have local thinking style. It wasn't found any meaningful relationship between global thinking style and protective – demanding parental attitude. It wasn't found any meaningful relationship between local thinking style and democratic and authoritarian parental attitude.