Rönesans Döneminde renk olgusunun modaya etkileri
  1. Tez No: 398342
  2. Yazar: PINAR ŞENSES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Rönesans, Renk, Giyim, Moda, Renaissance, Color, Clothing, Fashion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Renklerin esrarengiz gücüne ait ilk örnekler taş devrinden kalma küçük mağaraların duvarlarındaki renkli hayvan figürlerinde rastlanmıştı. Bu dönemde kullanılan renkler ve boyalar doğada var olan basit mataryellerden ve az sayıda bir renk seçeneği ışığında kullanılmış, detay renklerin eksikliği ise, doğada kolayca bulunamayan pigmentlerden kaynaklanmıştı. Renk fiziksel bir oluşum ve aynı zamanda ışıkla birlikte var olan, ışığın ayrılmaz bir parçasıydı. İlkçağ' da insanlar doğa şartlarından korunma içgüdüsü ile örtünme ihtiyacından süslenmeye geçerek modanın ilk adımlarını atmış, ortaçağ gelindiğinde ise, iklim değişikliği nedeniyle soğuktan korunmak amacıyla deri ve kürk farklı dikiş teknikleriyle birleşerek giyim tarzını geliştirmişti. Bu dönemde dokuma tezgahlarının gelişmesiyle giysiler doğal sebze boyaları ile boyanmış yün iplikleri ile dokunmuştu. XV. yüzyılda İtalya'da doğan ve tüm Avrupa ülkelerini etkisi altına alan ve yeniden doğuş anlamına gelen kültür ve sanatta yenilenme hareketi rönesansla birlikte ipek, kadife ve altın işlemeli kumaşlarla yapılmış erkekler için paltolar, takımlar ve kadınlar için korsajlar, etekler günümüz giysilerinin ilk örneklerini oluşturmaya başlamıştı. Bu dönemin tablolarında renkler canlılık ve karşıtlık ilkesi ile çalışılmış, bütün resimlerde kadın ve erkekler canlı, diri, zevkli ama aynı zamanda giysilerin zenginliği ya da yalınlığı açıkça gösterilerek sınıf farklılıkları belirgin bir şekilde ortaya konmuştu. Günümüze gelindiğinde ise rönesans döneminin parlak renklerinde ve giysilerinde kullanılan ihtişam ve soyluların gösterişli hayatı bir çok modacıya ilham olmuş, dizilerde filmlerde dönemin renkleri kullanılmış ve daima akıllarda kalacak tasarımlar rönesansın etkilerini bizlere sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The first samples of the mysterious power of colors were discovered on stone-age cave paintings which depict animals. The colors and paints used during this period were developed from crude materials readily available in nature, and lack of minor colors resulted from the absence of rare pigments. Color is a physical formation and an inseparable part of light. In the Paleolithic Era, humans created fashion by ornamenting themselves, and they developed dressing styles in the Medieval Age by wearing leather and fur. With the development of the weaving loom during this period, clothes were dyed with wool that is painted with natural vegetable paints. With Renaissance, which started in 15th century Italy and affected whole Europe, men's coats made of silk and velvet, embroidered with gold; and bodices and skirts for women were the first examples of today's clothing. In the paintings of that era, men and women were depicted with vivid, and colorful colors, highlighting, at the same time, the class distinctions by exposing the regality and simplicity of the dresses. In modern times, the flamboyance and colorfulness of Renaissance dresses have been an inspiration for many fashion designers; these colors have been used in films and TV shows, and attention-grabbing fashion designs.