Barok ve Rokoko Dönemlerinin modaya etkileri
Baroque and Rococo term effects of fashion
- Tez No: 398343
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN SARIOĞLU, YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Barok ve Rokoko, Rococo, Baroque, Moda, Teknoloji, Coco Cahanel, Elsa Schiaparelli, Baroque and Rococo, Rococo, Baroc, Fashion, Technology, Coco Cahanel, Elsa Schiaparelli
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
20. yüzyılın başından itibaren moda kavramını oluşturan unsurlar, geçmiş dönemlerin moda etkilerini yansıtmaktadır. Gelişen teknoloji ile geçmiş dönemlerin zorlukları ortadan kalkmış ve insanlar ihtiyaçları olan her şeye daha kolay kavuşur olmuştur. Bu ihtiyaçların başında da kıyafet ve aksesuar gelmektedir. Daha önceleri ilk insanlar örtünme içgüdüsü ile hayvanların soyulmuş derilerinden kıyafet yapsalar da, sonralı bu örtünme içgüdüsü, güzel görünmeye ve dikkat çekmek için giyinmeye dönüşmüştür. Moda kavramı günümüze kadar birçok dönemden geçmiş ve bugünkü halini almıştır. 16. ve 18. yüzyıl Barok ve Rokoko Dönemlerinde ki ihtişam ve görkemi birçok modacı günümüze kadar getirmiş ve o dönemlerin parlayan ışıltısını günümüzde de göstermişlerdir. Bu çalışma; ilk insandan itibaren, Barok ve Rokoko Dönemlerinin günümüz modasına katmış olduğu etkileri, bırakmış oldukları mimari eserleri ve sanat akımlarını anlatmaktadır. Modacıların, insanlar ve tarih üzerindeki etkileri göz önüne alınarak, günümüze dek olan süreç ele alınmış ve araştırmaya bu yönde devam edilmiştir.
Özet (Çeviri)
20. elements that make up the concept of fashion since the beginning of the century reflect the impact of fashion of the past. Emerging technologies with previous periods of difficulty and disappeared people have been easier to achieve everything they need. This need comes in the beginning of the clothing and accessories. Previously, the first instinct of the people covering with clothing from animal skins peeled if they do, this veil sonral instinct, has been transformed into a dressing to look good and attract attention. Fashion concept until today has taken the past and present state of many periods. 16th and 18th century in the Baroque and Rococo splendor and glory brought up many designers today and it showed in the period of the shining sparkle today. This study From the first human, Baroque and Rococo periods, the effects of which have added to today's fashion, describes works of architecture and art movements they had left. Fashion designers, considering the impact on people and history, dealt process has continued until today and research in this direction.