Adnan Menderes'e yazılan vatandaş mektupları
The ci̇ti̇zen letters wri̇tten to Adnan Menderes
  1. Tez No: 398437
  2. Yazar: RUKİYE ARTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Adnan Menderes, Vatandaş Mektupları, Democratic Party, Adnan Menderes, Citizen Letters
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Adnan Menderes, Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasal hayatında iz bırakan önemli devlet adamı ve liderlerden birisidir. Türkiye'de çok partili siyasal döneme geçildikten sonra kesintisiz olarak Demokrat Parti'nin lideri olmuş ve on yıl boyunca başbakanlık yapmıştır. Adnan Menderes'in başbakanlığı süresince vatandaşlardan çok sayıda mektup aldığını biliyoruz. Bu mektuplar; iş ve tayin istekleri, şikayetler, para ve yardım istekleri, davetler, geçmiş olsun dilekleri, mahkum istekleri, iş dünyasından gelen çesitli istekler, çiftçi sorunları, devlete yardımda bulunma teklifleri, parti ve hükümet teşkilatı ve icraatları ile ilgili öneriler, Kıbrıs sorunu, azınlık cemaatlerinin talep ve memnuniyetleri gibi pek çok farklı içeriğe sahiptir. Söz konusu mektup içeriklerinin bilinmesi ve incelenmesi Türk siyasal yaşamının önemli bir dönemi hakkında; siyasi, sosyal, ekonomik ve kültür konularında ve vatandaşın devlete, partiye ve lidere karsı bakışı, duruşu ve düşünceleri hakkında fikirler edinmemize yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Adnan Menderes is one of the significant politicians and leaders that impress the political life of the Republic of Turkey. After the transition to multi-party system in Turkey, he was the permanent leader of Democratic Party and he served as the prime minister for ten years. We know that Adnan Menderes received many letters from the citizens during his being a prime minister. These letters have very different kind of contents, such as; labor and appointment demands, complaints, money and support demands, invitations, get well wishes, convict demands, different kind of demands, from busines world, farmer problems, the offers for supporting the state, suggestions about party and government organizations and activities, Cyprus problem, the demands and pleasures of minorities. To know and examine the mentioned letters will help us to get essential ideas about the important period of Turkish political life; about the fields of political, social, economic and culture; about the relationship between the citizens and the government and about the reaction of the citizen to the party and the leader.