Medyada haber etiği ve bir siyasi haber incelemesi
News ethics in media and a political newss analysis
  1. Tez No: 398494
  2. Yazar: BUĞRA KARDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Medya Etiği, Haber Etiği, Nesnellik, Media, Media Ethics, News Ethics, Objectivity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Topluma yön veren, grupların ve bireylerin bağların ı yeniden yorumlayan medya, etik tartışmaların odağındadır. Tartışmaları n önemli bölümü haberlerin (veya yayınların) siyasi ve mali menfaatler için kullanım ıyla ilgilidir. Etik olarak sorunlu metinlerde medya patronlarının payı vardır. Patronl arın medya dışı alanlarda büyüme, bu anlamda iktidara yakın olma gayeleri haberlere m üdahaleleri arttırmaktadır. Müdahaleler, muhabirlerin ve editörlerin yanlı davr anmaları veya hür iradeleriyle konu belirleyememeleri, kaleme alamamaları sorununa nede n olmaktadır. Etik olarak sorunlu haberlerin sorumlularından biri de iktidarlardır. İktidarlar, medyayı yanlarına almak için teşviklerden; muhalif yayınları önlemek için sansür, akreditasyon ve vergi yaptırımları gibi yöntemlerde n yararlanmaktadır. Bütün bu yöntemler, basın özgürlüğünü ve halkın haber alma h akkını sınırlamaktadır. Yani gerek medya patronlarının gerek iktidarların müdahaleleri ne bağlı olarak haberlerde çarpıtmalar, abartılar, yorumlar, ithamlar, aşağıla malar içeren cümleler artmakta, yoğun etik ihlaller görülmekte ve bunlara karşı önlemler aranmaktadır. Çalışmada medya ve haber etiği, siyasi bir haber (b ir siyasi parti genel başkanına dönük şiddet eylemi) dâhilinde ele alınmı ş; olayın beş gazete tarafından haberleştirilme biçimi, içerik analizi yöntemiyle k ritik sözcüklerin, cümlelerin ve fotoğrafların tahliliyle etik çerçeveden karşılaştı rmalı olarak incelenmiştir. İncelemelerin ardından kimi gazetelerde söz konusu haberin ele al ınış şeklinde medya organlarının siyasi konumlarının rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The media giving a direction to community and reint erpreting the links of individuals, is in the focus of ethical arguments. The crucial parts of news (or publications) are related to political or economica l benefits. Ethicaly media owners have profits over the problematic texts. The extens ional growths of media owners except the media with their aims willing to be clos e to the power, increase their interventions in the news. In this context, the int erventions result in biased reporters and editors who can not have any rights t o determine any topic or write independently. Ethically, one of the responsibilities in problemat ic news is the power. The power benefits from urges to take the support of me dia; methods such as accreditation, tax enforcements, and censor to aver t opponent publications. All these methods restrict freedom of the press and fre edom of information of community. Nameley, the distortions, exaggerations , accuses, comments in the news increase, and it is seen the intensive ethical infractions depending on interventions of both media owners and the power, In the study, media and media ethics are handled ( as violence act toward to chair of a political party) in the polit ical news frame; it is examined the news corresponding shapes of five different newspap ers having discrepant political view with the assay of critical words, se ntences and photographes through the content analysis as comparative ethical frame. After examining, it has been determined that the political positions of media or gans have a role in the news corresponding shape of some newspapers.