Türkiye-Suriye ilişkilerinin Türk gazetelerinde temsili: Yeni Şafak ve Sözcü örneği
Representation of Turkey-Syria relations in Turkey newspapers: The case of Yeni Şafak and Sözcü
  1. Tez No: 645020
  2. Yazar: MELİS ÇİVİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye İç Savaşı, Dış Politika, Türkiye – Suriye İlişkileri, Haber Söylemi, Syrian Civil War, Foreign Policy, Turkey-Syria Relations, News Discourse
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Türkiye'nin Ortadoğu'daki politikaları dönemin konjonktür ve politikacılarına göre sık sık farklılaşmıştır. Türkiye'nin 2011 yılındaki Suriye İç Savaşı'na kadarki süreçte görece kontrollü ve istikrarla yürüttüğü dış politikada, bu süreçten sonra farklı yönelimler ve strateji değişimleri gözlemlenmiştir. Dönemin Türkiye Başbakanı'nın iç savaş öncesi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Hafız el-Esad'la kurduğu yakın ve dostane ilişkiler, bölge halkına uygulanan şiddetin artması ve Esad'ın Türk Hükümeti ile çakışan çıkarları sebebiyle bozulmaya uğramıştır. İktidarlarına zarar verdiğini düşündükleri çok sesliliği bastırmak veya bir yöne kanalize ederek tektipleştirmek isteyen iktidar sahipleri, aldığı kararlar küreselleşen dünyadaki konumlarını sarsacak olsa dahi iç politikadaki menfaatleri doğrultusunda davranabilmektedir. Medya da iktidarların bu emellerini gerçekleştirmede kullandıkları en önemli araçlardan biridir. Bu çalışmada Türkiye ve Suriye arasındaki siyasi ilişkiler bağlamında farklı ideolojilere sahip iki gazetenin ilk sayfada yayınlanmış haberlerinin eleştirel söylem çözümlemesini yapılmıştır. Çalışmada söylem analizi yöntemi kullanılarak, 2012 ve 2018 tarihleri arasında, Sözcü ve Yeni Şafak gazetelerinin Suriye iç savaşını ve bu savaş sürecinde Türkiye ve Suriye ilişkilerini konu alan ilk sayfa haberleri incelenmiştir. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde ideoloji kavramı kuramsal olarak incelenmiş, tarihsel süreç kapsamında düşünürlerin kavram üzerine getirdikleri öğretiler ele alınmıştır. İkinci bölümde, ideolojinin söyleme etkisi, dil, sosyal yapı ve medya ile olan ilişkisi açıklanmıştır. Bu bölümde ayrıca çalışmanın araştırma bölümündeki haber çözümlemelerinde kullanılan eleştirel söylem çözümlemesi yöntemi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde Suriye'de protestolar şeklinde başlayıp iç savaşa dönüşen karışıklıklar ve süreç içerisinde Adalet ve Kalkınma Partisinin dış politikadaki söylem değişimi ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise Teun A. Van Dijk'ın söylem analizi yöntemi açıklanarak, aynı yöntemle Suriye İç Savaşı'na dair Yeni Şafak ve Sözcü gazetelerinde yer verilen haberlerin incelemesi yapılmıştır. Çalışma sonucunda, gazetelerin sahip oldukları ideolojik farklılıkların haber metinlerinin inşası sürecine etki ettiği net bir biçimde görülmüştür. Farklı ideolojideki bu iki gazete Suriye İç Savaş'ını ve bölgedeki aktörlerin tutumlarını değerlendirirken farklı gerçeklikler tasarlamış, mevcut durum, olay ve ifadeleri kendi ideolojileri doğrultusunda ele almışlardır.
Özet (Çeviri)
Policies of Tukey in Middle East have often changed according to conjuctures and politicians of the period. In relatively controlled and consistent foreign policy that Turkey had carried until Syrian Civil War in 2011, different tendencies and change of strategies have been observed after that period. The close and amicable relations which are established by the Turkish prime minister of the period with Syria president Bashar Hafez al-Assad before the Civil War had begun to break because of rising violence against local community and conflict of Assad's interests with Turkish government. People of power, who wants to suppress various voices or standardize them by canalizing to one direction because they think they damage their power, can act in accordance with their expediences in domestic policy even though the decisions they make would discredit their positions in a globalizing world. Media is one of the most important tools that people of power use, to follow through their aims. The purpose of this study is to analyze critical discourse of the news that are issued on the first pages of these two newspapers which have different ideologies in terms of the political relations between Turkey and Syria. In this study, by using discourse analysis method, between 2012 and 2018, the first page news of“Sözcü”and“Yeni Şafak”newspapers which are containing the Syrian civil war and the relations between Turkey and Syria are analyzed. On the first chapter of the study that consists of three chapters; concept of ideology is discussed conceptually, the effect of ideology on discourse, semiotics and its relation with language and social structure are tried to be explained. On the second chapter, conflicts that had begun as protests and then turned into a civil war, and change of discourse in foreign policy of Adalet ve Kalkınma Partisi are explained. On the third and last chapter of the study, in terms of relations between media associations and government, the news that took place in“Yeni Şafak”and“Sözcü”about Syria Civil War are analyzed. As a result, the ideological differences of the newspapers affect the formation process of news texts. These two different newspapers of different ideologies had designed divergent realities while evaluating attitudes of the agencies in the area and the Syrian Civil War, so they had discussed existing situations, events and expressions in parallel with their own ideologies.