Kovara Nûdemê û di kovara Nûdemê de Şopên surgunê
Nûdem dergisi ve Nûdem dergisi'nde sürgün i̇zleri
  1. Tez No: 398530
  2. Yazar: MEHMET YONAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Sosyoloji, Linguistics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nûdem, Diaspora, Exile, Kurdish, Modern Literature
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tezin konusu Nûdem Dergisi'ni geniş kapsamlı tanıtmak ve bu dergide Kürt sürgün ve diyasporasının izlerini aramaktır. Bu tez ile Avrupa'daki Kürt diyasporası tarfından çıkarılan bir dergi olan Nûdem dergisinin tanıtılması hedeflenmiş ve bu yapılırken hem Avrupa'daki Kürt diyasporasının hareketlerinin tanınması hem de Kürt diyaspoarasının tanımının ve kapsamının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu tezde hem nicel hem de nitel yöntemler kullanıldı. Nûdem Dergisi'nden çıkarılan örneklem gruplarıyla bu derginin daha iyi ve açık tanıtımı hedeflendi. Yine literatür taramasıyla sürgün ve diyaspora terimlerinin tanımı ve kapsamı geniş bir şekilde yapılarak bu bağlamda Nûdem Dergisi'nde sürgün ve diyaspora izleri arandı. Bu çalışmadan elde ettiklerimizden önemli olanlar şu şekilde sıralanabilir; Nûdem Dergisi ile Kürt dilinin hayatlandırılması ve ilerletilmesi için çaba göterilmiş; bu amaca ulaşmak için dünya standartlarında bir dergiclik anlayışı benimsenmiş; bu dergi ile bir çok Kürt yazar yetişmiştir; Kürt diyasporasının özelliklerinin büyük bir kısmı açık bir şekilde bu dergide görülmüştür, bu dergi sürgün edilmişler tarafından çıkarılmış ve bu sürgün olanların piskolojisini yansıtan yönler içermekte olduğu için sürgünün piskolojik yönleri açık bir şekilde bu derginin içeriğine yansımıştır; bu dergi çıktığı yer ile sınırlı olan bir dergi değildir, aksine hem Kürt diyasporasına hem de Kürtlerin ana vatanına yayılan bir dergidir. Anahtar Kelimerler: Nûdem, Diyaspora, Sürgün, Kürtçe, Modern Edebiyat.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to identify the Journal of Nûdem comprehensively and to search the marks of Kurdish diaspora and exile. It is aim is to introduce Nûdem, which is a journal published by the Kurdish diaspora in Europe and together with this, it aims to introduce both the movements of the Kurdish diaspora in Europe and to identify the Kurdish diaspora. Both qualitative and quantitative approaches were used in this thesis. The journal was introduced clearly and well with the samples taken from it. Furthermore, the terms such as exile and diaspora were identified and their scopes were drawn extensively with literature review and thus the marks of diaspora and exile in Nûdem were searched in this context. The important things we get from this study can be: the journal of Nûdem efforted to revive and improve Kurdish language and it tried to do this with a universal type of journal publishing. Many Kurdish writers improved themselves with this journal; the characteristics of Kurdish diaspora can be seen clearly in this journal, it was published by the ones who were exiled and thus it carries the psychology of them. This journal is not restricted with the place that it was published; on the contrary it spread both to the Kurdish diaspora and to the homeland of Kurds.