Traktör soğutma pompasının hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile optimum tasarımı ve analizi
Design and optimization of a cooling centrifugal pump impeller of tractor engine with using cfd
- Tez No: 398531
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Devirdaim Pompası, Pompa Optimal Tasarımı, CFD Analizi, Recirculation Pump, Pump Optimal Design, CFD Analyses
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde traktör motorlarında kullanılmakta olan devir daim pompasının çalışma şartlarına uygun olarak imalatının gerçekleştirilebilmesi için giriş çapı, çıkış kesit alanı ve kanat sayısının parametrik değişimiyle, bilgisayar destekli tasarım ve analizleri yapılarak optimum çark yapısı elde edilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmalar esnasında firmaların karşılaştığı sorunlar da göz önüne alınarak, pompanın geliştirilmesine yönelik hazırlık çalışması yapılmış, kullanılan çark yapısına alternatif tasarım yapılarak iyi sonuçlar alınmış, pompa performansının artmasına yardımcı olunmuştur. Hesaplamalar esnasında kabuller, tasarım aşamasında kabul edilmiş performans ile imalattan sonraki pompa performansı arasındaki fark deneysel olarak yapılan çalışma ile ortaya çıkarılabilmektedir. Bu çalışmada deneysel olarak incelenebilecek pompanın geometrik ölçüleri seçilerek, bilgisayar destekli tasarımı ve analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda pompanın geliştirilmesi gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Optimum impeller structure for the recirculation pump has been obtained by using computer aided design and analysis according to the working conditions supplied by well-known tractor companies. During the study, according to feedback from the companies, preparations have been made for an alternative pump design and using mathematical assumptions and calculations, a new prototype has been designed. With the assumption that inlet-outlet sectional areas and number of blades are parametric, analyses have been made and better results have been achieved. Without making any other changes to the cooling system, performance of the pump has been increased by just changing the impeller design. During the calculations, several mathematical assumptions have been made and CFD post results have been acquired and those must be compared with post-production experimental results. During this study, computer-aided design and analysis of the pump has been made and development of a suitable test unit has been made possible.