Fiziksel zarar görmüş mısırlara laktik asit bakteri ilavesinin mısır silaj fermantasyonu üzerine etkileri
Effect of physical damage to corn before and after harvest and adding inoculated lactic acide bacteria silage fermentation of corn silage
  1. Tez No: 398664
  2. Yazar: ATAKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVEND COŞKUNTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır silajı, Fermentasyon, İnokulant, Fiziksel zarar, Maize silage, fermentation, inoculant, physical damage
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma, hasat öncesi ve hasat sonrası laktik asit bakteri (LAB) inokulantlarının ilavesinin fiziksel zarar görmüş mısır silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmada katkı maddesi olarak homofermantatif ve heterofermantatif laktik asit bakterilerini içeren 2 ticari inokulant kullanılmıştır. İnokulantlar silajlara 6.00 log10 cfu/g düzeyinde katılmıştır. Araştırma materyali hasat öncesi ve hasat sonrası olmak üzere kontrol, homofermantatif LAB (hoLAB) ve heterofermantatif LAB (hetLAB) inokulant uygulaması içeren olmak üzere 3 deneme grubuna bölünmüştür. İnokulantların uygulanmasında firma önerileri dikkate alınmıştır. İnokulantlar hasattan 15, 7 ve 1 gün olmak üzere 3 farklı dönemde tarlada mısırlara el tipi pülverizatör yardımı ile atılmıştır. Hasat öncesi ve hasat sonrası gruplarını içeren uygulamalara ait muameleler CASCVP 260PD marka laboratuar tipi paket silaj makinası ile paketlenmiştir. Her muameleye ait 3'er paket silajın kullanıldığı çalışmada, silajların paketlenmesinden sonra materyaller laboratuvar koşullarında (20-22 oC) depolanmıştır. Fermantasyonun 2., 5., 14., 21. ve 45. günlerinde açılan ve örnekler üzerinden pH, kuru madde, ham protein, NH3-N, suda çözünebilir karbonhidratlar, laktik asit analizleri gerçekleştirilmiştir. Laktik asit bakterileri, maya ve küf sayımları için mikrobiyolojik analizlerin yapıldığı çalışmada, aerobik stabiliteye ilişkin özellikler ana fermantasyon dönemi sonrası 14 günlük dönemde izlenmiştir. Hasattan 15 gün önce inokulant ilavesinin açım sonrası silajların aerobik dayanıklılığı üzerine pH, maya ve küf sayıları kontrol, hoLAB ve hetLAB sırasıyla 3,51±0,05, 4,59±0,32, 5,15±0,23; 4,61±0,20, 0,00±0,00, 0,00±0,00; 9,97±0,23, 6,15±0,15, 5,97±0,02 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar incelendiğinde hasattan 15 gün önce hoLAB uygulamasının istatistiki açıdan önemli olduğu saptanmıştır Hasattan 15 gün önce hoLAB uygulamasının yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, pre-harvest and post-harvest lactic acid bacteria (LAB) in physicaly damage corn silage inoculants the addition was designed to determine the effects on the development of fermentation and aerobic stability. Two commercial inoculant was used containing homofermentative lactic acid bacteria and heterofermantatif as additives in the study. Silage inoculants to 6.00 log10cfu / g levels participated in. Research material controls, including pre-harvest and post-harvest, homofermentative LAB (hoLAB) and heterofermantatif LAB (hetLAB) is divided into three experimental groups, including containing inoculant application. Inoculants are taken into account in the implementation of the company recommendations. Inoculants to harvest 15, 7 and 1 day eateries, including 3 of the hand-held sprayer to help corn in a field in different periods. Treatment on the application that includes pre-harvest and post-harvest laboratory groups CASCVP 260PD brand type package is bundled with the foragers. Each treatment pack of three study silage to be used, after packaging of silage material in laboratory conditions (20-22 ° C) are stored. Fermentation 2, 5, 14, 21 and the pH drop over 45 days and samples of dry matter, crude protein, NH3-N, soluble carbohydrates, lactic acid analyzes were performed. Lactic acid bacteria and yeast and mold counts for microbiological analysis of work to do, aerobic stability properties for the period after the main fermentation was observed in 14-day period. Before harvest 15 days inoculants added on aerobic stability of silage pH, yeast and mold counts, and hoLAB hetLAB respectively from 3.51±0.05, 4.59±0.32, 5.15±0.23; 4.61±0.20, 0.00±0.00, 0.00±0.00; 9.97±0.23, 6.15±0.15 was found to be 5.97±0.02. These results were found to be statistically significant of 15 days before the harvest is research hoLAB application. 15 days before harvest hoLAB suggested making the application.