Kocaeli ili Başiskele ilçesinde yetiştirilen karalahana (Brassica oleraceae Var. Acephala) bitki beslenme durumunun bitki analizleriyle belirlenmesi
Determination of nutritional status with plant analysis of collards (Brassica oleracea Var. Acephala) plant which is grown in Başi̇skele district, Kocaeli̇
- Tez No: 398674
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Başiskele, karalahana, Brassica oleracea var.acephala, bitki besin elementi, yaprak analizi, Başiskele, kale, Brassica oleracea var.acephala, plant nutrient element, leaf analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma Kocaeli ili Başiskele ilçesinde yetiştirilen karalahana (Brassica oleracea var. acephala) bitkisinin beslenme durumunun bitki analizleriyle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Kocaeli ili Başiskele ilçesinden ve 20 farklı karalahana (Brassica oleracea var. acephala) bahçesinden alınan yaprak örneğinde bazı makro ve mikro bitki besin elementi analizleri yapılmıştır. Bulgular sınır değerler ile karşılaştırılarak incelenen bahçelerin bitki besin elementi durumları ve beslenme sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre karalahana bahçelerinden alınan yaprak örneklerinin % 40'ında N ve Mg, % 60'ında K, % 75'inde Ca % 15'inde Fe ve % 25'inde Zn ile Mn eksikliği belirlenmiştir. Başiskele İlçesi' nden alınan karalahana bitkilerinin yaprak örneklerinde şimdilik P ve Cu eksikliği saptanamamıştır. Bitki yaprak örneklerinin % 5'inde N, K ve Ca ile % 10'unda Fe'nin yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the nutritional status of the collards (Brassica oleracea var. acephala) leaf sample analysis in Başiskele region, Kocaeli. For this purpose, 20 leaf samples, which were taken from 20 different collards (Brassica oleracea var. acephala) gardens in Başiskele and analyzed for some macro and micro nutrient elements. Results of the leaf samples were compared with each nutrient element critical values. According to the results, 40 % N and Mg, 60 % K, 75 % Ca, 15 % Fe, 25 % Zn and Mn deficiency were determined. On the other hand, were not determined P and Cu deficient in collards (Brassica oleracea var. acephala) leaf samples, for the present. 5 % N, K and Ca and 10 % Fe were found excess level in collards (Brassica oleracea var. acephala) leaf samples.