İstanbul Avrupa Yakası otoban kenarlarındaki tarım arazilerinde ağır metal kirliliğinin araştırılması
An investigation of some heavy metal pollution along the tem motorway soils in İstanbul European Part
- Tez No: 398685
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, ağır metal kirliliği, İstanbul, heavy metal pollution, Pb. 2015, 58 pages II
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, İstanbul Avrupa Yakası Hadımköy ve Tekirdağ İl sınırları içerisinde kalan TEM Otoyolunun kenarlarındaki tarım arazilerinin bazı ağır metallerin kirliliğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bunun için İstanbul'un Büyükçekmece ve Silivri ilçelerinden 40 farklı tarım arazisinden toprak örnekleri alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre toprakların organik madde içerikleri örnekler arasında değişiklik göstermekle beraber ortalama %1.19 oranında olup %0.44 ile %1.74 arasında değişmektedir. Kireç içerikleri ise %0.00 ile %31.61 arasında değişmektedir. Toprak örneklerinin pH'ı ise ortalama olarak 7.49 olarak belirlenmiştir. Toprakların K oranları ise %97.5 ''Yeterli'', %2.5'i '' Fazla'' olarak belirlenmiştir. Toprakların P oranları %25'i ''Çok Az'', %67.5'i ''Yeterli'' ve %7.5'i ise ''Fazla'' olarak belirlenmiştir. N kapsamları ise %87.5'inin ''Az'', %12.5'inin ise ''Eksik'' olarak belirlenmiştir. Toprakların bitkilere yarayışlı Fe bakımından %90'ının ''Yüksek'' düzeyde olduğu, Mn bakımından %72.5'inin ''Az'' düzeyde olduğu, Zn bakımından ise %62.5'inin ''Az'' düzeyde olduğu tepit edilmiştir. Toprakların Cu kapsamlarının ise“Yeterli”düzeyde olduğu belirlenmiştir. Toprak örneklerinde şimdilik Cd, Ni ve Pb toksitelerinin 'İzin Verilebilir'' düzeyde olduğu belirlenmiş fakat Co kirliliğinin % 25 ve Cr toksitesinin ise % 5 düzeyinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. Thesis AN INVESTIGATION OF SOME HEAVY METAL POLLUTION ALONG THE TEM MOTORWAY SOILS IN İSTANBUL EUROPEAN PART AliEren DAŞDEMİR Namık Kemal University Graduate School of Natural and Applied Sciences Main Science Division of Soil Science and Plant Nutrition Supervisor: Prof. Dr. Aydın ADİLOĞLU The aim of this research is to find out whether or not there is certain heavy metals pollution of agricultural land near the TEM highway located from Hadımköy district in İstanbul to the border of Tekirdag province.For this purpose, the soil samples were taken from 40 different agricultural lands nearby the motorway in Büyükçekmece and Silivri district in İstanbul and were analyzed. According to the results, organic matter contents of the soil samples along with diversities among the samples were determined 1.19% on average including the levels which are between 0.44% and 1.74%.The lime content vary between %0 and 31.61% levels.The Ph-values of the soil samples was determined 7.49 on average.K rate of 97.5% of the samples is sufficient, of 2.5% is high level.P content of 25% of the soil samples is very low, of 67.5% is sufficient and of 7.5% is high level.N content of 87.5% of the soil samples is low, of 12.5% is insufficient.The 90% of the soil samples is high level in respect to Fe which is useful for plant, Mn level of %72.5 of the samples is low, Zn content of %62.5 of the samples is also low level.The Cu content of the soil samples is sufficient.In the samples, Cd, Ni and Pb (toxics) contents are allowable level at present.However, Co pollution is %25 and Cr pollution was determined 5 % in the soil samples.