Aksaray ilinin güneyinde adli öneme sahip sucul böceklerin araştırılması
Researching aquatic insects having forensic importance in the south part of Aksaray
- Tez No: 398714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CEMAL DARILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Biyoloji, Forensic Medicine, Biology
- Anahtar Kelimeler: Aksaray İli, Adli Sucul Entomoloji, Sus scrofa domestica (Evcil Domuz), Sucul Böcekler, Ayrışma
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada Aksaray ilinin güneyinde kalan Aksaray Üniversitesi Yerleşkesi içerisinde bulunan iki farklı drenaj kanalı içerisine, adli öneme sahip sucul böceklerin belirlenmesi amacıyla Sus scrofa domestica (Evcil domuz) türüne ait iki adet domuz başı kafes içerisinde konulmuştur. 16.05.2014-20.06.2014 tarihleri arasında her gün aynı saatte arazi çalışması yapılarak leş üzerine gelen böcekler toplanmıştır. Ayrıca bu süre içerisinde Sus scrofa domestica türüne ait domuz başlarında ölüm sonrası gerçekleşen fiziksel değişimlerde fotoğraflanarak leşin çürüme aşamaları belirlenmiştir. Domuz başlarının konulduğu drenaj kanallarındaki suya ait bazı fiziksel değerlerde ölçülerek değerlendirilmiştir. Toplanan örnekler laboratuvara getirilerek böcek türleri ve oluşturdukları süksesyon tespit edilmiştir. Teşhis işlemleri sonucunda Diptera takımından Calliphoridae, Muscidae, Fanniidae, Ephydridae ve Chironomidae familyalarına ait 9 tür; Coleoptera takımından Histeridae, Staphylinidae, Nitidulidae, Dytiscidae ve Helophoridae familyalarına ait 6 tür ve bir alttür; Hemiptera takımından Gerridae ve Corixidae familyalarına ait 2 tür; Odonata takımından Libellulidae familyasına ait bir tür tespit edilmiştir. Tespit edilen taksonlar: Muscina stabulans, Musca domestica, Phormia regina, Lucilia cuprina, Calliphora vicina, Fannia scalaris, Chrysomya albiceps, Chironomus sp., Ephydra sp. (Diptera); Agabus conspersus, Graptodytes sedilloti phrygius, Helophorus paraminutus, Helophorus micans, Saprinus lautus, Aleochara cuniculorum, Nitidula carnaria (Coleoptera); Gerris thoracicus, Sigara sp. (Hemiptera); Sympetrum sanguineum (Odonata) türleridir. Bu çalışma adli öneme sahip sucul böceklerin belirlenmesi ile ilgili ülkemizde yapılan ilk çalışmadır ve tespit edilen taksonlar adli sucul entomoloji açısından ülkemizden ilk kez kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, two domestic pigs' head belonging to Sus scrofa domestica have been put in a cage for identifying the aquatic insects having forensic importance to two different drainage canals within the campus site of Aksaray University in the south part of Aksaray city. The insects coming on the carrion have been collected through field survey at the same time each day between 16.05.2014-20.06.2014. Also, the decay stages of the carrion have been detected by taking photos of the postmortem physical changes in the pigs' heads belonging to Sus scrofa domestica during this time. It has also been tested and evaluated some physical values of the water in drainage canals where the pigs' head are settled. The samples collected have been brought to the laboratory and the insect species and their succession have been identified. At the end of the identification, it has been identified 9 species belonging to Calliphoridae, Muscidae, Fanniidae, Ephydridae and Chironomidae families from Diptera; 6 species and one subspecies belonging to Histeridae, Staphylinidae, Nitidulidae, Dytiscidae and Helophoridae families from Coleoptera; 2 species belonging to Gerridae and Corixidae families from Hemiptera; a species belonging to Libellulidae family from Odonata. The identified taxons are: Muscina stabulans, Musca domestica, Phormia regina, Lucilia cuprina, Calliphora vicina, Fannia scalaris, Chrysomya albiceps, Ephydra sp., Chironomus sp. (Diptera); Agabus conspersus, Graptodytes sedilloti phrygius, Helophorus paraminutus, Helophorus micans, Saprinus lautus, Aleochara cuniculorum, Nitidula carnaria (Coleoptera) Gerris thoracicus, Sigara sp. (Hemiptera); Sympetrum sanguineum (Odonata) species. This study is the first study about identifying the aquatic insects having forensic importance in our country and the identified taxons are recorded for the first time from our country in terms of forensic aquatic entomology. Keywords : Aksaray, Forensic Aquatic Entomology, Sus scrofa domestica (Domestic Pig), Aquatic insects, Decomposition.